Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Kandalló és cserépkályha
Mindkettő tetszetős, elegáns és meleg, intim hangulatot ad a szobának, ahol elhelyezzük. Mivel nem olyan gyorsan melegítik fel a lakást vagy az adott teret, mint a modernebb fűtőrendszerek, illetve napközben is odafigyelést igényelnek, jobb, ha kiegészítésként használjuk őket. Cserépkályha kizárólagos használata esetén például fennáll annak a veszélye, hogy ahol nem éri igazán meleg levegő a lakást, ott penészedés alakulhat ki.

A kandalló

Előnye, hogy gyorsan meleget ad, hamar fel tudjuk vele fűteni a szobát, és igazán kellemes hangulatot teremthetünk vele. Viszont nem igazán gazdaságos a működtetése, mert amint elég a benne lévő fa, nagyon gyorsan le is hűl a kandalló, így a lakás is. Éjjel nem árasztja magából továbbra is a hőt, tehát aggályos a nyugodt alvás, ha rendszeresen fát kell rakni a tűzre… És sajnos napközben sem tudjuk ellenőrizni háromóránként a berendezést, így akkor is lehűlésre van ítélve a lakásunk. Mindemellett 160-as átmérőjű kéményt igényel minimum egy kandalló, amelynek az elkészíttetésére, ha nincs meg, muszáj lesz még költenünk. Tisztítása egyszerűbb, mint a kályháé, hiszen ma már lehet kapni kimondottan erre specializált üvegtisztító termékeket, illetve hamuporszívót is.
A cserépkályha

A kandallóval ellentétben a cserépkályha működtetése igazán gazdaságos. Ugyan sokkal lassabban melegszik fel, így a szoba is, azonban, ha ez megtörtént, utána nagyon sokáig ontja magából a jó meleget. Azt is fontos kiemelni, hogy ennek a hatalmas építménynek kicsi kémény is elég, akár 14 x 14-es méret is tökéletes, de azért figyeljünk az arányokra. A harmadik előnye, hogy nagyon szép látványt nyújt egy hozzá illően berendezett szobában. A kályha hátránya, mint írtuk, hogy kicsit még cidrizik az ember (olyan másfél órát), amíg végre elkezd melegedni a szerkezet. A hő ott a legnagyobb, ahonnan ered, tehát biztosan lesznek a lakásnak olyan részei, ahol mindig hidegebb van. Itt sajnos penészedni kezdhet a fal, ezért jó, ha kiegészítő fűtési lehetőség otthonunkban a kályha. Emellett fokozottan vigyázni kell a burkolatra, a csempék ugyanis porózusak, és rendkívül könnyen sérülnek. Ezzel is összefügg, hogy jó 15 évente érdemes átrakni, újracsempézni, ha fatüzelésű a berendezés. Amennyiben vegyes a tüzelés, a 6–8 év az irányadó. A kályha súlya sem akármi, tehát nem akárhova építhető be ez a hatalmas szerkezet.


A cserépkályha tisztítása
Száraz ruha vagy puha kefe szükséges a tisztításhoz, mert a cserepek repedéseibe beszívódhat a nedves ruhán lévő, korábbi szennyeződés, amely miatt a csempe elszíneződhet. Ezért fontos a száraz rongy. Ha valamilyen makacsabb foltot szeretnénk eltávolítani a kályháról, akkor maximum alkoholos ronggyal próbálkozhatunk. Semmilyen olajos tisztítószer nem ajánlott!
Hibák
Ha törött csempéket találunk a fűtéstérben, akkor túlfűtésre gyanakodhatunk, vagy a helytelen szellőzőhasználat lehet az ok, esetleg falazási-bélelési hibák is előfordulhatnak. Szintén a túlfűtés okozhatja a hosszanti fúgák repedezését, de az is lehet, hogy ilyenkor a kályha hiányos kötözése okozza a gondot. Előfordulhat, hogy egyszer csak az ajtó elkezd mozogni, ez abból fakadhat, hogy hibásan ékelték ki. Amennyiben a kályha füstöl, akkor megeshet, hogy beszorult valami a kéménybe, vagy csak a füstjárat lett szűkebb a lerakódó korom miatt.
Átrakás

A kályha összetartó anyagai az állandó hőingadozás hatására elöregednek, ezért rendkívül fontos a 10–12 évenként megismételt átrakás. Ilyenkor a kályhát le kell bontani az alapzatig, a csempéket le kell takarítani, a régi béléseket eltávolítani. Majd újra lehet kezdeni az építést úgy, hogy közben új béléseket és járatokat helyeznek el a kályha falába. A bontás és az összerakás lépéseit érdemes szakemberrel megbeszélni.

Forrás: www.cserepkalyha.lap.hu
Raspa
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum