Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Török szőnyeg régen és ma
Török szőnyeg régen és ma

A keményfa padlók széleskörű használatának terjedésével a szőnyegek is egyre hangsúlyosabb szerephez jutnak. Akármilyen látványos is egy faltól falig lerakott szép parketta vagy hajópadló, rideggé és barátságtalanná is tud tenni egy teret. Itt juthat stratégiai szerephez egy jó helyen lefektetett szőnyeg.

A szőnyeg segít meghatározni tereket, elnyeli a zajokat, melegséggel és esztétikummal tölti meg a helyiséget, megszüntetve a csupasz padló keltette befejezetlenségérzését. Napjainkban a szőnyegpiacon mind a tradicionális, mind a kortárs stílusok népszerűek. A multikulturális irányzatok erősödésével újra népszerűek lettek a viharvert, nap fakította, kézzel szőtt vagy csomózott keleti szőnyegek is.

A kilim nevű tradicionális török szőnyeg például nagyszerűen ötvöz minden olyan tulajdonságot, amellyel a kortárs trendeknek és igényeknek is eleget tesz: természetes anyagokból kézzel szőtt (vagy legalábbis olyan hatású), gazdagon díszítik a geometrikus, organikus és törzsi motívumok, mégis egyszerűséget sugároz, továbbá az előállítása is olcsó és környezetkímélő – és akkor a multifunkcionalitásról még nem is beszéltünk. A kilim eredetileg kecskeszőrből szőtt, boholymentes és vízálló, tradicionális török szőnyeg, melyet a közel-keleti nomád népek sátornak, illetve sátorpadlónak szőttek, védekezésül a zord időjárási viszonyok ellen. Feltevések szerint ezzel helyettesítették az állatok bundáját, így a kecske is megúszhatta némi fazonigazítással. A kilimet a nyugati kosárfonáshoz hasonló technikával szövik, így mindkét oldala használható. Mivel egyszerű és gyors, olcsóbb is a hagyományos csomózásos technikával készült szőnyegeknél. Színezése is természetes anyagokkal történik, például sáfránnyal, szőlőlevéllel, meggyel, dióval, teával és dohánnyal. Díszítésénél egyaránt használatosak mind a geometrikus, mind a stilizált állati és növényi formák. Az egyik leggyakoribb motívum a rombuszminta, az úgynevezett „medalion”, amely elég tág jelentéskörrel bír: jelképezhet többek közt kertet vagy például imaszőnyegek esetén kaput is két világ közt, a termékenységi asszociációkról nem is szólva.

Forrás: www.internetrugs.com
A hagyományos szőnyegfunkció mellett már a régi időkben is számos hétköznapi használati tárgy is készült kilimből: a bölcsőtől kezdve, a sátorzseben át a tevére applikálható málhazsákig. Ez a multifunkcionalitás ma is jellemzi a török szőnyegspecialitást: lehet ugyanabból a szőttesből akár ágytakaró vagy abrosz, de akár strapabíró, ám mégis stílusos bevásárlószatyor is.

Az eredeti, kézzel szőtt változatoknak mindezen felül terápiás hatása is volt: készítője a motívumokon keresztül beleszőhette minden örömét és bánatát, olykor egy egész család történetét is. Ma már inkább gyárakban szövik őket, a különböző kultúrák és a nyugati világ lakberendezési igényeihez igazodva.

Forrás: www.uniquerugs.co.uk
Mind a tradicionális, mind a modern kilim nagy előnye, hogy rengeteg stílussal jól társítható – legmarkánsabban talán a minimál stílussal. Jól mutat a padlón kívül a falakon, és terek tagolására is kiválóan alkalmas. A kilim modern kori történetében két főbb irányzat alakult ki: egyik a régi, hibás kilimdarabkákat patchworkszerűen összedolgozó, a másik pedig a tradicionális kilimszövés technikáját és ősi motívumait a modern design elvei szerint újraértelmező és meghaladó irányzat. Bármelyiket válasszuk is, az eredmény mindenképp megnyugtatóbb, mint egy szalagparkettán hanyagul kiterített kecskebőr.

A KÉPEK FORRÁSAI

Tradicionális kilim:
kilim-ch1_600x396shkl.jpg ( www.internetrugs.com )

Modern kilim:
ro1.jpg; Turkish kilim rugs 001.jpg; a_med 03-4.jpg; mp1_large.jpg ( www.uniquerugs.co.uk )
Boross Veronika
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum