Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Gül Baba rózsái, avagy a törökök és a szépség
„Allah szép, és szereti a szépet” - ez volt az első mondat, amely a szemembe ötlött, mikor ehhez a cikkhez gyűjtöttem anyagot. Azt hiszem, a legtöbbünkben a török lakberendezéssel kapcsolatos elképzelés megreked a bőrbevonatú puff, a réztálca asztal, a tevenyereg, a bojtos vízipipa, az áttört fém vagy agyag lámpa- és mécsestartók kavalkádjánál. Ezek is igen hangulatos elemek, ha orientális stílusban akarjuk berendezni a lakásunkat. Igazán jó dolog, hogy egyre többen látunk világot, és lehetőségünk van megvásárolni a fent említett tárgyakat nyaralásaink alkalmával, és ha mégsem járnánk Törökország felé, itthon is beszerezhetjük a „varázslatos Kelet” illúzióját keltő dolgokat, bár a legendás alkuról le kell mondanunk… Pedig milyen büszkén mesélik lányaink és asszonyaink, hogy hány tevét akartak adni értük a bazárban!

Ha már ott ülünk otthonunkban a bőrpuffon vagy a szőnyegen, és kis findzsákból kortyolgatjuk a török kávét vagy épp a vízipipa tubákolásával járó örömöket élvezzük, nézzünk utána a világhálón a török kultúrának. Mi magyarok nemcsak a bazári és artisztikus közti különbség miatt érzünk kettősen a „török” szó hallatán, hanem a történelmi múltunk miatt is. A „most jön a feketeleves” és a „török gyerek elvágja, magyar gyerek gyógyítja” is jelzi, hogy századokkal ezelőtt a török hódoltság idején sok fájdalmas emlék kötött minket a török néphez. Ezzel együtt sokat is kaptunk tőlük, hiszen a dzsámik, a fürdők, az ételeinkben, a porcelánjainkban, a kertjeinkben megjelenő hatások mind gazdagítottak minket. Közismert például, hogy a török hódoltság idején Magyarország területén állomásozott az Oszmán birodalom teljes hadseregének harmada, de ez az első száz évben mégsem okozott fennakadást, sőt a hódoltsági terület gazdasági virágzásnak indult: a betelepült szerb katonaság nyomán megjelent a fejlett bortermelés egy újabb ága, ismét fellendült a fürdőkultúra, és a bektási dervisrend feje, Gül Baba nyomán megjelent a budai rózsakultusz.

És mi a helyzet napjainkban? Az Orient Express honlapon informálódhatunk: sok érdekes írás, program jelzi, hogy a múlt árnya helyett a közös érték felismerése és megőrzése került előtérbe. A török népzene és néptánc, a hastánc, Tarkan, az oszmán fajansz, a török kertművészet és építészet mind-mind egy-egy kocka a mozaikban, amelyekből összeáll egy nemzet kultúrájának teljes képe. A bennünk élő sztereotípiák a színes, hímzett, tükrös, áttört, indás, gazdag mintás, kicsit zsúfolt, kicsit fülledt, kicsit túlburjánzó világa új értelmet nyer, letisztulva jelenik meg a mai lakberendezésben. Aki lemaradt októberben a Design Héten a török designt bemutató programokról, azoknak meglepetéssel szolgálhatnak a képek - akik ott voltak, azok ismét elmerenghetnek rajta, hogy hogyan alakul és változik a szépség fogalma.
Oláh Gyöngyi
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum