Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Mesterségem címere: KERÁMIAKÉSZÍTŐ
A Balcsi északi partján, Tapolcától nem messze fekszik Balatongyörök, annak a leghosszabb utcáján, a 90-es szám alatt található meg az a műhely és boltocska, ahol rengeteg kék, zöld, fehér, ekrü és barnás-vöröses színű kerámia áll, ül és fekszik a polcokon. Az alkotóval és a kivitelezővel beszélgettem az egyedi és szépséges termékekről.
Vincze Lívia és Pfeil Sándor ma már egy család, kislányuk társaságában fogadnak, természetesen, hiszen a házuk egyben a munkahelyük is. A Kossuth utcai otthont hangulatos kert veszi körül, nagyobb kaspókban mutatós növényeket és kedves kerámia mécsestartókat helyeztek el. A natúr színű, több méretben is kapható, lyukacsos gömböcske estefelé nagyon kellemes miliőt teremt itt az udvarban, ahol a vásárlókat is fogadja az alkotópár. Innen egyből az üzletbe vezet az út, amely szintén családias, természetes és tele van mindenféle színben pompázó edényekkel, vázákkal, kisplasztikákkal.

Sándor elmeséli, hogy ő eredetileg házalt a termékekkel, aztán úgy hozta a sors, hogy ma már ő készíti el a felesége által megálmodott formákat, majd kiégeti, majd mázolják és díszítik tovább a darabokat. A különböző polcokon és polcocskákon többféle termékcsalád helyezkedik el. Sok-sok kékes és zöldes bögre, kancsó, csupor és tálka sorakozik a falak mellett. Egyszerűek, de mégis ragyognak. Mindegyiket kéz alkotta, semmilyen gépezet vagy gépsor nem nagyolta el egyik részletet sem. Mindegyik darab kicsit más, de ha valami megtetszik, természetesen elkészítik ők a kiszemelt edényhez a nagyon hasonlót. Vannak aztán barnás-vöröses mázas, rusztikusabb felületű edények is. Ezek sötétebbek, nem annyira fényes a felületük, azonban kevésbé feltűnőek. Durvább textúrájuk ellenére finomak és visszafogottak. Hasonló színben látok még a polcokon szobrocskákat, vázákat. Büszkén feszítenek az egyik sarokban az amforák, amelyek már igazán tekintélyes méretűek, leginkább a padlón elhelyezve mutatnak jól. És ott nagyon! Főleg ebben a kicsit modern mediterránra hajazó környezetben, ami a lakást uralja.

Az üzletben szintén egy egész polcot foglal el e fent már említett gömb alakú mécsestartó, Sándortól megtudom, hogy ezekből mindig van raktáron, mert nagyon népszerű darabok. A kertjükben is található példányok be is csalogatják esténként a vevőket, ugyanis délurán fél ötkor nyitnak, és fél 10-kor zárják be a kaput. De volt már olyan is, hogy éjfélig borozgattak, beszélgettek a betérő vendéggel. Ez a nyitva tartás tökéletesen nyaralóbarát. Legyen akár bennszülött, akár külföldi a kedves turista, nyugodtan pancsolhat a Balatonban estig, sziesztázhat, és még sem marad le a vásárlásról, hanem kényelmesen megteheti azt.
Lívia, aki egy kaposvári művészeti iskolában tanult, már nagyon régóta tudta, hogy kézművességgel akar foglalkozni. Igazából ötvös szeretett volna lenni, azonban a kerámia szakra vették fel, amit végül is nagyon megkedvelt. A tehetsége adott, szinte minden kézügyességet igénylő munkához ért, tanult virágkötészetet, kosárfonást, selyembatikolást is, de szinte húsz éve csak a kerámiával foglalkozik. Tervez és alkot, de ma már nem csupán edényeket és vázákat vagy virágtartókat, hanem figurális kerámiát, ékszereket, ovis bögréket, faldekorációt… Kiszúrhatunk az üzletben kobaltkékben pompázó tengeri csillagot és liláskék kagylóformát, formatervezett csigácskákat és élethű ékszerteknőcöket is. Nem akar semmiféle trendet követni, alapvetően vonzódik a klasszikus formákhoz. Azonban nem nevezi magát népművésznek, nem a tipikus magyaros formavilágot és mintákat alkalmazza. Inkább iparművész, ösztönösen alakítja ki a színeket és az alakzatokat. Mindig minőségi anyagból dolgoznak, ebből nem engednek a párjával. Úgy érzik, van jövője az értéknek. Az olcsó és kevésbé minőségi anyagból készült, sorozatgyártott termékeknek lassan leáldozik. Nem tartanak sokáig, de nem is rendelkeznek azzal az aurával, amivel egy egyedi, jól, alapos odafigyeléssel elkésztett, valódi mázzal bekent darab igen.
Bekukkanthatok a műhelybe is, ami a ház hátsó, földszinti részén található. Számos tojáshéj fehér kaspó és mindenféle műalkotás vár arra, hogy sorra kerüljön, azaz beülhessen a kemencébe, szépen kiégjen, és tökéletesen szilárd formát kapjon. Líviától megtudom, hogy a mintadarabot először mindig korongon kell létrehozni, kidolgozni, aztán, ha elkészül az a forma, amibe szinte életet lehel majd a kemence, akkor a gipszforma öntő elkészíti a mintadarab öntőformáját, és ezzel már gyorsabban lehet létrehozni a termék „másolatait”.

A Testa Merkator Kerámia, azaz a cég a legtöbb fontos kiállításon jelen van, most éppen Ausztriába készülnek, ahol nagyon nagy kereslet van az alkotásaikra. Számos visszatérő vendég van már a tarsolyukban, van olyan, aki egy oldalas listával jön, mert a rokonoknak és a szomszédoknak is vinnie kell egy kis kaspócsaládot. Olyan német vevőről is mesélnek, aki nem csupán őket ajándékozza meg valamilyen kedvességgel, hanem az argentin dogjuknak is hoz valami bajor ínyencséget. Az érdeklődőknek azt javasoljuk, hogy jöjjenek el, pihenjék ki az éves rohanást a Balatonnál, és a saját szemükkel nézzék meg, a saját kezükkel tapintsák meg ezeket a klasszikus formákat, természetes anyagokat, mert csak így jön át a belőlük áradó természetesség és érték.
www.keramiavilag.com
Szálka Saci
Kapcsolódó cikkek:
•  Mesterségem címere: LAKBERENDEZŐ - Bessenbacher Ildikó és Oszlánczi Adrienn
•  Mesterségem címere: BÚTORKÉSZÍTŐ - Hetessy Gábor
•  Mesterségem címere: AMATŐR IPARMŰVÉSZ - Kovács Kata
•  Mesterségem címere: BELSŐÉPÍTÉSZ – Heintz Valentin
•  Mesterségem címere: TEXTILTERVEZŐ 3. - Hegedűs Andrea
•  Mesterségem címere: TEXTILTERVEZŐ 2. - Vastag Ágnes
•  Mesterségem címere:
TEXTILTERVEZŐ - László Edina
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum