Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Fény és árnyék a szobánkban
Igaz, hogy nincsen már akkora kánikula, mint a nyár közepén, azért a nap szerencsére melegít, és bőszen árasztja az életet adó fényt is. Amely olykor, ilyen vagy olyan okból, de mégis zavaró vagy kellemetlen lehet.

Természetesen a legtöbben imádjuk, ha napsütés árasztja el a nappalinkat, azonban van néhány óra, amikor szeretnénk egy kicsit az árnyékban, hűvösebben lenni. Az is előfordulhat, hogy kisbabánkat szeretnénk egy kellemes, szórt fénnyel bevilágított szobában elaltatni, vagy egyszerűen muszáj otthon is dolgoznunk egy pár órát, viszont a monitort nem látjuk rendesen, csak ha a szobában nincs verőfény. Ez a probléma ma már nem csupán sötétítő függönnyel vagy rolóval oldható meg, hanem számos, színes, textilből készült rolóval, lap- vagy szalagfüggönnyel is.
A színes textilrolók modernek, fiatalosak, és sokféle színben, de mintával is kaphatók. Ezek a mutatós árnyékoló berendezések egy nagy, környezetbarát bevonattal kezelt felületből állnak, nem lemezekből, oldalhúzásúak, tehát egyszerűen használhatók. Ezen a csoporton belül is választhatunk fényáteresztő, sötétítő vagy a szerelés nélkül feltehető rolót.

A legelsőt javasoljuk a napközbeni árnyékolásra. A fényt szűrten áteresztő, színes anyagnak köszönhetően kellemes hangulat lehet a helyiségben. Sárgát vagy narancsost oda tennénk fel ablakra, ahol sokat tartózkodunk, pihenünk, olvasgatunk vagy beszélgetünk. Egy kellemes, meleg fény közelebb hoz egymáshoz, optimizmussal tölt fel, és energiát ad. A türkiz csodás színe is megkapó lehet, mi leginkább akkor alkalmaznánk, ha hűsíteni szeretnénk a lakáson. Érdekes, mert működik. Még ha nincs is hidegebb, mi akkor is hűvösebbnek érezzük a levegőt, ha kék lengi be a teret. Zöldekkel, barnákkal pedig olyan helyen próbálkoznánk, ahol a lakás berendezése komoly, trendkövető, minimál. De akkor is jó ötlet lehet a zöld miliő, ha idegesen érkezünk haza otthonunkba szinte minden nap. Ez a típus műanyag és alu ablakkeretekhez való csíptetős, műanyag tartójával.
Teljes elsötétítéshez is jó a fenti rolócsalád, csak a fényt nem áteresztő típusból kell választanunk, amit blackout függöny néven ismerünk. Szerencsére nem kell ragaszkodnunk a sötét színekhez, a napsárga verzió az, ami nekünk leginkább bejön. Rossz álomból ébredve is megnyugszunk, és mosolyra derülünk, ha ránézünk. Ugyanilyen hatással lehet ránk a rózsaszín és a fehér is. Egyszerű, sima, letisztult felület az ablakainkon – és végre elértük az összeszedett összhatást. Ha még lélekben gyermekek vagyunk, vagy van már utódunk, egy húzással az ablak helyére varázsolhatjuk a legszebb meseállatkertet vagy egy csodás holdas, csillagos éjszakai égboltot.

Ha nem szeretünk vagy nem tudunk szerelni, fúrni, csavarozni, akkor az EasyFix rolót válasszuk. Ezekből is létezik a fent felsorolt választék, azaz a fényáteresztő és a sötétítő típus. Kicsit kisebb színben a kínálat, azonban ez a fajta csupán ragasztással és csíptetéssel felrögzíthető az ablakkeretre.
A szalagfüggönyt olyan helyiségbe tennénk, ahol nincs kisgyerek, felnőtt viszont annál inkább. Finomabb kezelést igényel, sok esetben egészen a padlóig takar, elegáns és stílusos – nappaliba és irodába igazán jó megoldás lehet. Anyaga lehet natúr hatású, azaz juta vagy nemesített papír. Ezek a színek és textúrák természetesek, visszafogottak, szolidak. Ha zen stílusú irodánk lenne, tuti ilyet „szerkesztenénk” az ablakokra, de ha például egy keleties medencét is építtethetnénk a házunkba (ha lenne) óriási ablakokkal, ott is ezt az árnyékolást választanánk. De a Voile-ból készült színes lapok is elgondolkoztatóak, főleg, ha egyszerre több színt is tehetünk egymás mellé. Igazán felpörget és jókedvre derít. Mindkettő füles csúszkákkal rögzíthető a sínbe.
Ha vásárolnunk, mindig jegyezzük fel otthon egy pontos mérés után, hogy mekkora az ablak szélessége, ehhez hozzászámolunk 10 centimétert, mert ez lesz a roló teljes mérete. Ebből 4 centimétert kivonva kapjuk meg az rolóanyag méretét.
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum