Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
A lakberendező feladata
Sok a téveszme a lakberendezői foglalkozás tartalmát illetően. Tévhit, hogy csak bútortologatásról, tanácsadásról és vásárlásról szól.

A lakberendező a szaktervezők sorába tartozik, aki gondoskodik az épület belső tereinek kialakításáról. Az igényeket és a lehetőségeket összevetve készít szakszerű terveket, melyeket a kivitelezők (kőművesek, asztalosok, burkolók, festők, villanyszerelők) megvalósítanak. Szerencsés esetben a lakberendezés már a ház megtervezésénél kezdetét veszi. Az építész és a lakberendező együtt gondolkodása biztosítja, hogy megvalósuljon a kifogástalan működésű és stílusos otthon.
A tervezés tudatos tevékenység, folyamata van, lépésről-lépésre kell a problémákat megoldani úgy, hogy végig az egészre kell koncentrálni.
Az első lépés a ház vagy lakás feltérképezése. A tervezőnek fel kell mérnie az épület tereit, szüksége van egy alaprajzra, mely a jelenlegi állapotot mutatja. Az építészeti rajzok léptéke túl kicsi lenne, ezért az általánosan használt lépték a lakberendezésben az M=1:50. Ennél a méretaránynál a méretezett rajzok 50-szer kisebbek a valóságnál.

A másik fontos lépés a használó igényeinek és lehetőségeinek megismerése. Tisztázni kell a lakással szembeni elvárásokat, a funkcionális működést és a stílust. A megrendelő meghatároz egy keretösszeget, amiből gazdálkodni lehet.
Ezután elkezdődhet a tervezés, ami a ház vagy lakás méretétől függően 2-3 hónapot vesz igénybe.
A lakberendező alaprajzi vázlatokat készít, a megrendelő kiválasztja a számára megfelelőt, és ezután készülhet el a végleges, színes berendezési alaprajz. Itt már megjelenik a belső tér karaktere is, burkolataival, színeivel, formáival. Bemutatásra kerül a bútorok elrendezése, és az esetlegesen megváltozott térosztás.
A színes látványtervvel olyan térbeli szabadkézi vagy szerkesztett rajz készül, amellyel az összhatást lehet szemléltetni. A színes ábrákon jól felismerhető a berendezés, a belső tér és bútorok aránya, a színek, anyagok és világítási megoldások. Az ilyen képek érzékeltetik legjobban a térbeliséget.
A kiviteli tervek (építési-bontási terv, burkolási terv, világítási terv, falnézetek) a kivitelezők, és iparosok munkáját könnyíti meg, hiszen ezek szerkesztettek, méretarányosak és műszaki utasításokat is tartalmaznak.
Mivel egy átlag ember élete folyamán általában csak kétszer-háromszor költözik, ezért nincs tapasztalata a lakberendezés terén. Sokan szeretnek maguk utána járni a berendezési tárgyaknak, dekorációknak. A lakberendezés viszont csak addig látszik könnyűnek, amíg mindenki saját magán meg nem tapasztalja, hogy milyen könnyű elveszni a hatalmas választék között. A lakberendező viszont pontosan tudja, hol találja meg a megrendelő igényeinek megfelelő anyagot a burkolattól a legapróbb kiegészítőig. Megkímél felesleges kísérletezéstől és utánajárástól, hiszen egy konszignációs táblázat keretében kigyűjti, és táblázatba foglalja a berendezési tárgyakat, burkolatokat. Így megtudhatja azok beszerzési helyét, pontos méretét és árát.
Végül a lakberendező tervezői művezetés során ellenőrzi a kivitelezési munkálatokat.
A honoráriumszámításnak különböző módszerei vannak. A legtöbb lakberendező a berendezendő tér alapterülete alapján számol, ennek értéke 3000-15000 Ft/m2 lehet attól függően, hogy milyen szintű a tervezési igény. Hiszen nem mindegy, hogy meglévő vagy kereskedelemben kapható bútorokkal kell egy átlagos lakást berendezni, vagy bonyolult geometriájú, esetleg reprezentatív tereket kell egyedi bútorokkal, különleges anyagokkal kialakítani. A tervezési díj lehet még kölcsönösen kialkudott egyösszegű, vagy az időráfordítás alapján kiszámolt.
Mindenesetre egy új lakás vásárlása, felújítása vagy egy építkezés költségei mellett eltörpül a lakberendező honoráriuma. Cserébe viszont egy igazán jól megtervezett, személyre szabott és stílusos otthont kap.
Dunakanyar Design Stúdió
http://invitel.hu/dunakanyards
Bessenbacher Ildikó
Kapcsolódó cikkek:
•  Mesterségem címere: LAKBERENDEZŐ - Bessenbacher Ildikó és Oszlánczi Adrienn
•  A legnagyobb hibák, amelyeket a lakberendezésre váró megbízók elkövetnek
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum