Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Személyiség a lakásban - 2. rész - Színek
Személyiségünk kivetül arra a környezetre, ahol huzamosabb ideig tartózkodunk. Akarva-akaratlan hatunk a miliőre, ahol lakunk, lenyomatot hagyunk jellemünkről és habitusunkról. Lakásunkban nem csak a túlzott rend, vagy a szokásosnál nagyobb rendetlenség fejezi ki azt, hogy éppen milyen életszakaszunkban vagyunk, hanem a színek is, amiket használunk.

Ha látszólag nem is élünk a színek adta lehetőségekkel a lakásban, az is jelent valamit. Az, hogy nem teszünk semmit ez ügyben, szintén látszik a lakáson: elhasználódott anyagok, kikopott matériák, vagy csak a sok éve használt függönyök és ágytakarók is magukért beszélnek. Nem pénzkérdés ugyanis, hogy ha ügyesen és spórolósan is, de felújítjuk néha otthonunk kiegészítőit. Mindez azt beszéli el a szakavatott szemnek, hogy az illető valamiért tehetetlen, nincs energiája arra, hogy időt és odafigyelést szánjon a szobák frissítésére. Valamiért talán kedve szegett, szomorú, letargikus, flegma vagy lemondó. Érdemes utánajárni, mi okozhatja ezeket a hangulatokat, attitűdöket. Illetve – milyen érdekes – maga a színekkel való foglalkozás is segítene ebből a passzív állapotból kimászni. Az első lépést érdemes megtenni, és az embert elkapja a színekkel való játék sodrása, és innentől kezdve már hat a narancssárgára festett fal, a sárga lámpabura, a piros függönyök vagy a lila étkező. Mindegyik megoldás lehet finom és elegáns, de harsány is.

Ha az otthonunkban túl sok a telített alapszín, vagy a harsányabb színek, akkor lehet, hogy valamiért folyamatosan jobbak akarunk lenni annál, mint amit fel tudunk mutatni. Ha túlteng a lakásban a piros, a sárga, a narancs, akkor elképzelhető, hogy nem akarunk szembesülni a problémákkal, csakis a jó dolgokat szeretnénk látni az életben, menekülünk az optimizmusba és túlpörgetjük magunkat. Viszont valószínűleg lazák vagyunk, rugalmasak, szeretjük a társaságot és az extrovertált emberek közé tartozunk. (Amiről most szólunk, az a túlzásba vitt színhasználat, nem a jól megválasztott színek a szobáink falain.) Ha az otthonunkban uralkodnak a fehérek és az ekrük, akkor megeshet, hogy kissé kényszeresek vagyunk, szeretjük a maximális rendet és tisztaságot. Nem szeretjük, ha beleszólnak az életünkbe, inkább introvertáltak vagyunk, inkább hallgatunk az eszünkre, mint az szívünkre. Ugyanakkor a megbízhatóság, a pontosság és az egyenesség jellemez bennünket. Amennyiben a nappalink és a hálónk a barna árnyalatok valamelyikében tündököl, bizonyára a hagyományokat kedvelő, konzervatívabb csoportba tartozunk. Természetesen nem mindegy, hogy ezek a barna bútorok milyen stílusúak: egy minimál dizájn egészen mást jelez, mint egy faragott szekrény pipereasztallal. Amennyiben imádjuk a rózsaszínt, elképzelhető, hogy sok-sok megerősítésre van szükségünk, bizalomra és önbizalomra. De mindenképpen a jó szándék jellemez minket és kicsit talán az infantilizmus is, és lehet, hogy nem adtuk még fel gyermekkori illúzióinkat – ne is adjuk! A lila szín nagyobb mértékben való használata utalhat arra, hogy szeretjük a szokatlant, a másfélét, az extrémet életmódban, stílusban, felfogásban. Szenvedélyesség és drámaiság is jellemezhet minket, ha ennek a színnek az árnyalatait előszeretettel alkalmazzuk. A fekete komolyabb előfordulása a lakásban mindenképpen azt jelzi, nagyon különlegesnek és érdekesnek tartjuk magunkat, legalábbis szeretnénk, ha mások ezt gondolnák rólunk. Fekete lakkbútor, fekete szőnyeg vagy fekete függönyök nagyon be tudják zárni a szobát: kicsire és sötétre. Nem jelent túl jót, ha itt érezzük jól magunkat, de minden ember más. Ha mindezt valami nagyon világos háttérrel egészítjük ki, ha tele van a alkaás virággal és színes párnákkal, fotókkal vagy anyagokkal, az csupán izgalmas, különleges és mozgalmas. Ha viszont a fekete abszolút dominál, például a falak ilyenek, akkor nagy esély van arra, hogy depressziósak leszünk. Ha a fekete-fehér a mindenünk, akkor fennáll a veszélye annak, hogy kissé merevek vagyunk, függ ez a két szín megjelenésének mértékétől és mintájától. (A mintákról következő számunkban esik majd szó.) Ugyanis bizonyos formák alkalmazásával azt is jelezheti, hogy játékosságunk határtalan és jó humorérzékkel rendelkezünk.

Mindezek alkalmazhatók visszafelé is, ha tehát szomorúak vagyunk és szeretnénk kicsit bizakodóbbak lenni, módjával, de fessük barackvirág vagy terrakotta színűre a falakat – nagyon szép mediterrán hatást érhetünk el, miközben megnyugszunk és jobban érezzünk majd magunkat a bőrünkben.
Amennyiben letörtek vagyunk, állandóan úgy érezzük, hogy csak a kötelezettségeinket látjuk el, hogy folyamatosan csak meg akarunk felelni, hasson a narancssárga! Tegyünk ki narancsokat az asztalra, vásároljunk be narancsszínű gyertyákat és mécseseket, vegyünk narancsos organza függönyöket és szerezzünk be bögréket, tányérokat, fotókat, plakátot, szőnyeget ebben a színben. Persze ne mindet alkalmazzuk egyszerre, mert abból csak idegesség és túlpörgetettség származik.
Ha fáradtak és bizonytalanok vagyunk huzamosabb ideig, próbálkozzunk a zöld színnel. Szerezzünk be sok szobanövényt, zöldes színben úszó vázákat, almazöld párnahuzatot, fessük le az ablakkeretet olíva zöldre, és várjuk a hatást. Már az alkotástól jobban érezzük majd magunkat.
Nem tudunk aludni, kikapcsolni, idegeskedünk a munkahelyi problémák miatt? Ne tétovázzunk, hanem válasszunk ki csodás kék színű tárgyakat! A vizet ábrázoló képek, az akvárium is nyugtat összhatásában, de emellett a kék ágytakaró – ha illik a szobába –, a kék keretek, az encián kerámiatál és egyéb apró kiegészítők segíthetnek a hűtésben, a nyugalom visszaszerzésében. A lakásunk kékítése mellett ruháink közül is válasszuk egy időre a királykék, a búzakék vagy a jégkék darabokat.
Ha unjuk magunkat, kiégettek vagyunk, vagy egyszerűen semmi jó nem jut eszünkbe, ne féljünk a lilától! Feldob, megpörget, kreativitásunkat növeli, de inspirál a türkiz is, amely a változásoktól való félelmünket is feloldja. Döntésképtelenség, energiahiány esetén jelszó a piros, ha magunkkal harcolunk, akkor pedig vegyünk fel rózsaszín szemüveget.
A színek látása a fénytörésnek köszönhető, így gondoskodjunk arról is, hogy elég fény áradjon be oda, ahol élünk. Sokkal telítettebb és élettel telibb minden körülöttünk, ha éri a nap. Ettől függetlenül, valószínűleg nem mindannyian pont ugyanúgy látjuk színben sem a világot. Párok, családok esetén még össze is kell hangolni az igényeket a jellemek alapján. Nem könnyű feladat, de izgalmas és kreatív.
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum