Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
A papír új arca
Találós kérdés, mi az? Egyszerű, jól használható, olcsó és esztétikus! És nem utolsó sorban környezetbarát. A papírbútorra gondoltam, bővebben, pedig papírból készülő használati tárgyakra: fotel, asztal, polc, váza, lámpa, táska…Terbe János, dizájner számára a papír nem határt szab, hanem lehetőséget biztosít. Sőt, ennél tovább megy: ezt a lehetőséget nemcsak saját maga számára szeretné megtartani, hanem továbbadja a vásárlói kezébe, hiszen ezeket a nagy szilárdságú hullámkarton-lemezből készülő termékeket olyan színűre és mintájúra festi, rajzolja a vásárló, amilyenre csak akarja.

Terbe János az Iparművészeti Főiskola elvégzése előtt nyomdai gépmester volt, akkor szeretett bele a papírba. Szabadidejében a pécsi Vizuális Műhelyben készített papírból térplasztikákat, a formatervezési szak elvégzése után, pedig vitorlás hajókat tervezett és épített üvegszál erősítésű műanyagból. De hamar rájött, hogy a műanyag nem az ő szívszerelme –elsősorban környezetszennyező mivoltából fakadóan – ezért ismét a természetes anyagok felé fordult. Így talált vissza a papírhoz. Elképzelése szerint olyan tárgyakat, bútorokat akart készíteni, amelyek síklapokból, csupán a papír felhasználásával, hajtogatásával jöhetnek létre, ipari sorozatgyártásra alkalmasak, és esztétikailag is értékesek, színvonalasak. Továbbá szempont volt, hogy tárgyai a környezetbarát gondolatot erősítsék, ebből adódóan az ára is kedvezően alakuljon, és ne csak ötletes legyen, hanem funkciójának is megfeleljen a tárgy. A papír már gyárilag úgy készül, hogy csak a megfelelő helyen lehet meghajlítani, és a végeredmény egy térbeli tárgy, például képkeret, polc, bútor. Az elképzeléshez az igazi lökést az adta neki, amikor egyik karácsonyra a rajzait szerette volna bekeretezni, hogy személyes ajándékot adjon ismerősének. Az áruházakban nem talált megfelelő képkeretet, amely árban és stílusban illett volna a képéhez. Ekkor jutott eszébe, hogy mi lenne, ha saját maga hajtogatna képkeretet? Innen már csak egy ugrás volt a képkeretek sorozatgyártásától a papírbútorig.

Manapság roppant nagy mennyiségű tárgy vesz minket körül, és a legtöbb tárgyat használjuk, de nincs semmilyen érzelmi kapcsolódásunk hozzá. Ezek a papírtárgyak nem kész állapotban kerülnek a fogyasztóhoz. Vagyis cselekvésre késztetik, és ez nagyfokú kreativitást, fantáziát, úgy is mondhatnánk alkotói szabadságot igényelnek. Ezért is lehet az, hogy a papírbútorok célcsoportját főként nagyobb gyerekek, tinédzserek, fiatal házasok, egyetemisták alkotják, akiknek elsődleges szempont az olcsóság, a mobilitás, és a tehetségük kiélése. A felhasználó bevonódik a tárgyalkotásba. A tárgyak, figyelembe véve a mai papíripari technológiákat, csúcsminőségben készülnek. A többi tárggyal ellentétben itt a vásárlónak alkalma nyílik rá, hogy saját arculatára, egyedi igényére formálja környezetét. Persze kivétel itt is akad, Terbe Jánosék készítenek egyedileg tervezett lámpát, táskát, vázát kizárólag kézimunkával, kisebb darabszámban, drágábban. A fiatal, környezettudatos rétegen kívül, egyre több iroda is igénybe veszi a papírbútorokat, főként azok, akik előnybe részesítik az öko-designt. De hívják őket kiállítások, standok berendezéséhez, rendezvények díszletezéséhez is.
A kétkedőknek mondom, hogy a közhiedelemmel ellentétben a papírbútor nem csuklik össze, még akkor sem, ha egy 100 kilós emberke csücsül bele, nem szakad, nem törik. Sőt! Mosható, tisztítható, 5 évig garantáltan jól használható. Előnyei közé tartozik még, hogy akár havonta új színt, új mintát rajzolhatunk, festhetünk rá, tehát ha meguntuk a piros fotelt, nem kell újat venni, csak átfesteni.

Megragadott a tervező egyik mondata, miszerint ő hisz a design emberi környezetet építő és kultúrateremtő erejében. Ideális lenne, ha nemcsak a tervező tartaná ezt szem előtt, hanem a vásárló is.
További információk a www.kartondesign.com oldalon.
Gurubi Ágnes
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum