Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Állatlakhely a lakásban
Az állatok nagy része persze jobb kint, mint bent, de eme polémia nem eme cikk témája. Most vegyük át azokat a fontos tényezőket, amelyek elengedhetetlenek az állatka megfelelő ellátásához otthonunkban. Szinte minden fajtára vonatkozik (rágcsálók, macskák, kutyák és madarak), hogy nem szereti a huzatot. A kalitka, a ketrec, a terrárium és a párnaféle vagy kosár jó, ha egy kellemes, nyugodt kis zugban van. Olyan helyen, ahol nem jár állandóan a levegő, de azért persze jut belőle. Ne érje közvetlen erős napfény kedvencünk otthonát, azonban biztosítsunk neki elég fényt - ez már fajta kérdése is persze.

A kutya is szereti tehát, ha behúzódhat egy kényelmes, párnás sarokba. Ez lehet egy kosár valamilyen egyszerű párnával, de ha megtehetjük, beszerezhetünk négylábú társunknak egy babzsákpuffot is, ami felveszi az alakját, kényelmesen formálódik hozzá és megtartja testmelegét. Lehetőleg úgy válasszunk helyet, hogy ne kelljen azt költöztetni ide-oda, maradjon viszonylag állandó ez a zugocska. A kutya jó néven veszi, ha adunk neki egy általunk már elhasznált plédet vagy takarót - legyen az az ő tulajdona. Ő elsősorban az emberrel, a gazdijával szeret lenni, nem csak úgy magányosan, a kerítés vagy a radiátor mellett - függ ez attól, hogy kertes- vagy panellakásban lakunk. A kutyát szobatisztaságra neveljük, így nem veszélyezteti ebből a szempontból a lakást. Sajnos a szőrével kell számolni, főleg, ha az állat hosszú szőrrel lett megáldva. Ha ilyen fajtát tartunk lakásban, magunkra vessünk elsősorban, aztán pedig szerezzünk be olyan porszívót, amelyhez jár pet-fej - kimondottan állatszőr felszedésére képezték ki. Valamint előnyös, ha lakás szőnyegmentes, parkettát, kőlapot vagy linót sokkal könnyebb lesz tisztán tartani.
A macskák önállóak, általában megtalálják saját helyüket a lakásban. Oda mennek, ahol totális biztonságban érzik magukat, nyugalomban és kényelemben. Ha ez a radiátor, akkor a radiátor. De lehet a legmagasabb polc teteje, vagy az íróasztal bal csücske. Fontos, hogy a macsek az egész lakásban nyugodtan tudjon futkosni, szaladgálni. Ezt igazi macskatartók tudják igazán. Mindenesetre nekik is jó, ha van egy állandó helyük: nyugodt, huzatmentes. A cica otthona egy kosár a legjobb esetben, benne puha betéttel: párnával, takaróval, amely szinte bármilyen anyagból készülhet, csak műszálból ne. Az erkély aljára szereljünk fel dróthálót, ha magasan lakunk, illetve előnyös a szúnyogháló az ablakokon. A cicusok általában zseniális akrobaták, így ritkán vernek le tárgyakat a polcokról, vagy ha igen, abban van valami célzatosság. Ne nagyon bosszantsuk fel illetve ijesszük meg őket, akkor minden marad a helyén. Ha betéved egy másik kandúr, hát akkor nem tudni mi lesz, az már a macsek személyiségétől függ. A macskatartás esetén felmerülő akut probléma a macskaszőr lehet. Aki szereti az állatot és nem allergiás rá - ez többnyire egyszerre jellemző, akkor maximum rendszeresen porszívózik. A többi halmaz nem tart macskát. Állapotos hölgyek környezetében fokozottan ügyeljünk a tisztaságra és a macskák állapotára!
Madarak esetében maradjunk a kalitkában! Nagyon kedves dolog megsajnálni a madárkákat és reptetni - aki képes visszatessékelni őket a ketrecbe, annak gratulálunk, jó idomár vagy tökéletes pedagógus. Aki azonban szabadon hagyja őket, számoljon a tollak rengetegével, illetve a kedvenc ülőhelyek alatti guánóval. Nem szép a lakásban sehol egy-egy kupac madárürülék. Mi kipróbáltuk - két kedvenc placcuk volt a madaraknak: a szobámban a csillár teteje a plafonnál, valamint a csillár vezetékének másik vége, ahol becsatlakozott a falba egy dugalj képében. Csodaszép volt a padlószőnyeg a kapcsoló alatt és a szoba közepén egy-egy kihajtott napilappal, amelyen papagájaim - kis egyszerűsítéssel - fekete-fehér végterméke gyülekezett nap, mint nap. Képtelenség volt így a rend és a tisztaság látványát fenntartani. Pár hónapos alkalmazkodás után feladtuk, a madarak a kalitkába kényszerültek vissza. A kalitkát rendszeresen ki lehet mosni, fertőtleníteni. Inkább válasszunk nagyobb belterű "lakást" nekik, de maradjanak zárt térben. Így csak a lakás ama szegletét kell komolyabban takarítani, ahol a kalit lehelyezkedik. Nyáron az erkélyen is tökéletes helyük lehet, azonban figyeljünk az árnyékolásra!
Hörcsögök és tengeri malacok esetében nincs különösebb teendőnk a terrárium rendszeres tisztításán kívül. Állataink békésen elvannak almukon, rágcsálnak, szuszognak, esznek, isznak, ürítenek és csicsikálnak.

Minden állat (kivéve a madarak) esetében számolni kell azzal, hogy a lakásra jellemző lesz egy pici szag. Előfordult már olyan, hogy beléptem ismerőshöz, ahol tényleg nem lehetett érezni semmit az ott lakó állattal kapcsolatban, de általában elkerülhetetlen, hogy az állati szőr vagy az állati száj és egyéb ne hagyjon maga után illatokat a levegőben. Sok-sok szellőztetés, szőnyeg- és padlótisztítás, valamint „állatrendbentartás” javíthat a helyzeten.

Következő számunkban a hidegvérű kedvencek ideális életteréről is beszámolunk.
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum