Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
A kárpit öltöztet
Amíg élek, nem felejtem el azokat a hatalmas, ízléstelen margarétákat az első lakásom ormótlan heverőjén, amit valamelyik rokonom testált rám, hogy erre se kelljen költenem soványka büdzsémből.

A margaréták kék háttere már akkor is inkább szürkének tűnt, az idő előrehaladtával azonban gombaként szaporodtak rajta a különböző eredetű foltok, melyek erősen kétségbe vonták háziasszonyi kompetenciáimat. Pedig sikáltam én szorgosan, de a zord műszálas bevonat nem engedett az ostromnak: csak fényesebb lett és reménytelenebb. Akkor már inkább takartam. Pokróccal, függönnyel, a gyerek plüssállataival. A margarétás heverő távozását pezsgővel ünnepeltük: hiánya sokkal otthonosabbá tette a kérót.
A kárpit öltöztet. Nemcsak a lakást, de a benne élőket is: nem mindegy tehát, milyen szövetekkel bútorozunk össze. A kárpitozás kifejezés alatt eredetileg a székekre szegezett, igényes szövettel (gyakran művészi gobelinnel) bevont párnázást értették: a kárpit alatt ekkor még vázra dolgozott növényi rostokból alakították ki az ülőfelület párnázottságát. A mai kárpitozott bútorok esetében leggyakrabban különböző habanyagok, illetve minőségi darabok esetében rugózott váz és habanyagok kombinációja adja az ülő- vagy fekvőfelület komfortosságát.
A bútorszövetek széles választéka lehetőséget ad arra, hogy mindenki megtalálja az életmódjának, ízlésének és pénztárcájának legmegfelelőbb anyagot: a kárpitok legszembetűnőbb tulajdonsága a szín és a minta, de ne dőljünk be pusztán a külsőségeknek, mert tapintásukból és szerkezetükből adódó sajátosságaik később akár kellemetlen meglepetésekkel szolgálhatnak. A szívdöglesztő piros szövetről ugyanis kiderülhet, hogy szinte mágnesként vonzza magához a port és egyéb szálló szennyeződéseket, a pihe-puha zöld mikrokord bársonnyal bevont kanapé szálai közül pedig talán képtelenség lesz kiszedni a totyogó által belepasszírozott almapürét. A bútorkárpitok különböző vastagságúak és tartósságúak: a nyüstös gépeken készült szövetek egyszerű szerkezetűek, és a mintájuk is szimpla, míg a Jacqard gépek igényes, összetett darabokat szőnek. A bársonyanyagok kettős szövetek, így tartósságuk és vastagságuk is nagy, ellentétben az atlasz-, illetve a sávolykötésű szövetek vékonyabb szerkezetével. Tartósság szempontjából többnyire a vastag kelmék a tuti befutók (bár a minőség nem a vastagságtól, hanem a szövésnél alkalmazott fonal és a bedolgozott anyagok milyenségétől függ), de takarításfronton lehetnek hátulütőik, hiszen nehezebben tisztíthatók.
Ma már nem ritka, hogy a lakás arca akár két-három évenként megváltozzon, így a kárpitozott bútorokkal sem kell életre szóló szerződést kötni: az örök megújulók számára a piac számtalan olcsó, dekoratív, nem hosszú távra szóló darabbal kedveskedik. Miképp a ruhadivatban, a bútorszövettrendben is hódít a retrómánia, ám stabilan tartják pozícióikat a klasszikus pasztellszínek és a gazdag, mély, sötét tónusok is, melyekhez hasonlóan fényűző anyaghasználat dukál. A romantikus lelkűeket a világos alapon apró virágmintás kárpitok bűvölhetik el, míg a rusztikus ízlést leginkább a bőrkárpitok és a bőrutánzatok szolgálják ki.
A divatjamúlt vagy kopott bútorszövetet nem kell a szívünkhöz nőtt bútorral együtt kidobni (vagy egy szegény rokonhoz száműzni), hiszen a bútorok átöltöztetésére a kárpitosmesterek még mindig olcsóbb alternatívát jelentenek, mint egy új darab vagy garnitúra vásárlása – a kárpitozás összköltsége általában körülbelül feleannyiba kerül. Egy szék átvarázsolása pár ezer forintból kijön anyagköltséggel, egy kanapé kárpitozásának munkadíja 20–40 ezer forint, míg egy komplett garnitúra újjászületésére ennek bő dupláját számítják a szakik. A bútorkárpit kicserélése a tulajdonosnak az önkifejezés szabadságát, a saját stílus megtalálásának lehetőségét adja: aki jó érzékkel választotta ki a lakásához és az életviteléhez leginkább passzoló szövetet, az biztosan otthont teremtett a lakókörnyezetéből.
Szjnick
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum