Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Banán, citrom, vanília - Sárga a lakásban
Nem a notórius fagylalt- és gyümölcsevők táborának szól ez a cikk, hanem azoknak, akik kedvelik a sárga árnyalatait a nappalijukban, a hálójukban vagy a konyhájukban. A sárga, ha a megfelelő árnyalatát választjuk, nagyon jó hatással lehet ránk: felvidít, optimistává és derűssé tesz.

A közhiedelemmel ellentétben nem az irigység, hanem az értelem és a megértés színe. Az örök fény, hatalom kifejezője. A hit, a jóság, az intuíció színe. A siker, a szerencse, az önmegvalósítás, a bölcsesség és a logikus gondolkodás kifejezője. A napfény színe, meleget és lelkesedést sugároz.
Élénksége és harsánysága miatt leginkább a konyhában szeretjük alkalmazni, de mint minden színnel, ezzel is óvatosan bánjunk. Ha az egész konyhabútort ebben a színben álmodtuk meg, akkor mindenképpen halványabb, pasztellesebb árnyalatot válasszunk, de az az optimális, ha a szekrényen csak kis mértékben van jelen ez a szín, nagy mértékben ugyanis már zavaró lehet. A vajsárga, a tojáshéjszín, a banán, a citrom vagy a vanília bátran vállalható, ezek mellett bármilyen egyéb szín jól mutat, és nem nyom agyon semmit. Használhatjuk a papagájsárgát, a napsárgát, a kikericset kiegészítőnek: fessük le az étkezőasztalt, vagy tegyünk a székekre ilyen színű párnákat, legyenek a konyhai textilek sárgák (a textilszalvéta, a terítő, a konyharuha, a kötény és a kesztyű), de a tányérokkal és a bögrékkel is kedvessé, vidámmá varázsolhatjuk az összhatást.

A nappaliban is érdemes odafigyelni a mértékre, ha jól eltaláljuk, akkor tökéletes harmóniát teremthetünk. Ha nagyobb méretű bútordarab képviseli ezt a színt, akkor válasszuk meg hozzá a megfelelő színeket és formákat. Sárga mellé már nem ajánlott ebben az esetben semmilyen alapszín (kék, piros), illetve a zölddel és a lilával is vigyázzunk, mert egy farsangi terem válik nappalinkból. Inkább a barna, a fehér, a szürke árnyalatai lehetnek jó tompítók. Így a sárgában vibráló fotel vagy kanapé lesz a szoba főszereplője a kellemes, lágyabb „díszletek” előtt. Feketével ne nagyon kombináljuk, túl vaddá teszi a lakóteret. Az élénksárgát kisebb felületek esetében érdemes alkalmazni, a halványabb árnyalatok nagyobb felszínen is jól mutatnak.
A gyerekszobába – akárcsak a piros esetében – nyugodtan engedjük csak betörni ezt a feltűnő, világos színt. Itt a bútor, az ágyikó kerete, a kisasztal, de a szőnyeg is jól mutat okkerben vagy kanárisárgában is, de semmi esetre se mind egyszerre. Gyermekünk idegessé válna, ami nekünk sem tenne jót.
A fal- és padlóburkolatok esetében a legjobb a sárgát bedobni ötletnek. Rendkívül széles választékban választhatunk csempét és járólapot (különböző méretben) a fürdőszobába, a konyhába és az előszobába is. A burkolat jellegében hideg, azonban a színe által melegebb hatást érhetünk el a különböző helyiségekben.
A sárga természetesen fény formájában is szerepet játszik a lakás és a szobák színeinek összességében. Mindegyik helyiségbe jó, ha bőven beáradhat a napfény, a napsugár. A nappaliban előnyös, ha több fényforrás áll rendelkezésünkre, ezekből egy-kettő fénye legyen meleg sárga, mellyel otthonos, nyugtató hatást érhetünk el a téli és a nyári estéken is. A gyerek szobájába egy kis asztali lámpa is elég, illetve a sólámpa relaxáló narancssárgája is megfelelő választás lehet a kicsi elaltatására.
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum