Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Eper- és meggyszínek a lakásban
Befolyásolnak, hatnak ránk anélkül, hogy ez feltétlenül tudatosulna bennünk. A színeknek van frekvenciája, még hormonháztartásunk is változhat, ha a színterápiával gyógyítanak minket.

Hamarosan beköszönt a nyár, ezért élettel teli, gazdag színeket választottunk, olyanokat, amelyek a most érő gyümölcsöket is jellemzik. Az eper az első, kellemes pirosával virul a sok zöldben. A meggy már egy mélyebb színvilágot képvisel, de mindkettőben ott van az erő, az életkedv, a kiáradás, a megérés és az édesség kifejezése.
A lakásban is fontos szerepe van a színeknek, a felületeknek és a fényeknek a sok egyéb tényező mellett. Azonban a színes berendezés, falburkolat, kiegészítők nem mindegy, milyen textúrájúak, és mennyi fény éri őket. Egy sötétebb, kisebb lakásban biztosan nem lesz nyerő a mély bordó meggyszín, azonban egy tágas, világos nappaliban biztosan ragyogni fog, és nem szűkíti be a helyiséget.

Az eperszín jól mutat a gyerekszobában, de csak kevés vagy kis felületen. Egy gyereknek előfordulhat, hogy túl vad a piros még eme lágyabb árnyalata is. Egy-két kedves bútor, egy faliszőnyeg vagy a függöny. Vagy-vagy! Jó ötlet, ha a szín a mintákban köszön vissza, ugyanis akkor a szoba játékosságát, vidámságát, pajkosságát erősíti. A konyhában nagyon jól mutat az eper – élénk, kedvet hoz az étkezésekhez, jókedvre derít, és otthonos érzetet ad a helyiségnek. Jó fehérrel, bézzsel, sárgával vagy narancssárgával kombinálva. Komplementer színével, azaz a zölddel ne nagyon párosítsuk. Vad és agresszív lesz így az a helyiség, ahol nem árt, ha inkább megnyugodhatunk. A nappaliban érdemes csínján bánni az eper árnyalatával pont a fentiek miatt. Játékos, üde, élénk. Ha nem szeretnénk túlpörgetni magunkat, vagy nincs ínyünkre nappalink játszótérré varázslása, inkább csak kiegészítők színe legyen ez. Egy függönyé, egy kedves asztalterítőé. Ha az ülőgarnitúránk piros bőr, akkor a körítés tompíthatja a harsányságot: közép- vagy világosbarna szőnyeg és bútorok, esetleg ekrü kiegészítők. Aki szereti a különlegeset, és nagyon kibékült a vadsággal, a fekete, fehér és piros hármassal próbálkozhat. Egy nagyon vibráló, kissé rideg, de szokatlan és modern szobát alkothat meg.
A meggy már más tészta! Tele van erővel, energiával, lendülettel. Nagyon ügyesen bánva vele zseniális enteriőrt is kialakíthatunk. A fürdő meggyszín csempékkel maga a luxus, egy sarokkád, egy zuhanytálca és a WC megalapozva egy bézs, nagyméretű járólappal és plafonnal finom és mégis egyedi, főleg, ha még némi zöldnövényzet is megél a helyiségben. A nappaliban egy mély meggyszőnyeg az életvidám és játékos igényességet kelti életre – ide bátran tehetünk feketére festett dohányzóasztalt, polcokat. Ez a szín nagyon jól mutat olyan szobában, ahol több kovácsoltvas szekrényke, állólámpa és kiegészítő található. Ha meggy, akkor a fal. Azért nem baj, ha nem mind a négy. Mondjuk az egyik hosszabb: előtte szépen mutat egy világosabb ülőgarnitúra, de a sötétebb bútorok is, azonban a szoba világos marad, de kap némi lökést. A konyhában is tökéletes lehet a meggypiros, ugyanazon okokból, mint az eper. Feltölt, feldob és mosolyra derít. Ha valaki mégsem szereti ennyire a színt, de valahol mégis megjelenítené, akár lakkozza le a konyhaasztalt. A bútorok maradhatnak világosak, szolidabbak – az életkedv mégsem szökött ki a konyhából. A gyerekszobában a meggy egy kicsit talán túl sok. A játékok kavalkádja, az alapszínek többnyire megadják a könnyedséget. A hálószobában azonban aztán nyugodtan fessük le az összes falat vagy terítsük le a franciaágyat vagy tegyünk a padlóra ilyen színű finom puhaságot vagy az ablakot bolondíthatjuk meg, mi által a beáradó fény is bujább lesz kissé.
Piros: Az öntudatosság megtestesítője. Intenzitásától, illetve a mellette levő színektől függően melegséget áraszt, de fojtogató is lehet. A vörös alkalmazásával hatásos "színhangsúlyokat" helyezhetünk el a térben (pl.: függönyök, asztalterítők, párnák vagy szőnyegek). Fehérrel és arannyal kombinálva a pompa és a melegség tökéletes kifejezőeszköze. Ahol a vörös meleg hatását kívánjuk erősíteni, ott a világosabb árnyalatokat (lazac, hússzín, rózsa, világos kárminpiros, tégla) alkalmazzuk. A sötétebb és barnás árnyalatú vörös különleges "szilárd" hatást kölcsönöz a falnak.
SzS
Kapcsolódó cikkek:
•  Fehér a lakásban
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum