Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Mesterségem címere: BÚTORKÉSZÍTŐ - Hetessy Gábor
Tetszik az antik? Odavagy a mediterrán formavilágért? Mindent megadnál, hogy leülhess egy csodaszép római kori székbe, de a múzeumban állandóan rád szólnak, hogy a tárgyakhoz tilos hozzáérni? Ennek vége!

Hetessy Gábort megihlette ez az antik világ, és olyan szerencsés és tehetséges is, hogy megalkotja a számára legkedvesebb történelmi és művészettörténeti kor bútorait, használati tárgyait, és ha kedve szottyanna, használná is azokat. De ő inkább tevékeny, keres, szervez, rajzol, mesterdarabot formáz, önt és kiállít.

Mint technikumot végzett régész dolgozik geofizikai felméréseken szerte az országban, hobbiból. Mindennapi kenyérrevalóját egy multinál keresi meg termelésirányítóként, emellett hódol szenvedélyének nem kis energiával. Feltárásokon vesz részt, ahol szebbnél szebb eszközöket, edényeket találnak kollégáival, ugyanis az egykori Pannónia lakosai rengeteg használati tárgyat „hagytak” itt nekünk, csak rájuk kell lelni. A szakemberek speciális mérőeszközeikkel bemérik a kiszemelt terepet, majd elkészítik az alaprajzokat, valamint bejelölik azokat a helyeket, ahol érdemes ásni – utána indul a munka. 80 centiméterre a felszín alatt már azt a földet tapossák, amelyet eleink, az ókorban élő pannóniai emberek. A formavilág alig változott, szinte mindent megalkottak, amit ma használunk. Csupán kisebb változásokon mentek keresztül a kancsók, a poharak, a tálak – talán csak az éppen aktuális divat és a fejlődő technológia módosította ezeket a termékeket. Alapformájuk és a funkció ugyanaz. Hetessy Gábor azt is elmondja, hogy nagyon sok római polgár maradt itt 1600 évvel ezelőtt, a közigazgatás és a katonaság ugyan visszavonult szülőföldjére, több millió egykori talján berendezkedett, élt, szaporodott, ezért hát akár a mi génjeinkben is benne lehet a vonzódás a mediterrán kultúrához, a déli, napsütéses vidékhez és persze a csodás tárgykultúrához.
Hetessy Gábor nemrég még egy 14 fős csapat egyik tagjaként alkotott, azonban a sors úgy hozta, hogy jelenleg önállóan kell hódolnia hobbijának és vezetnie három kollégáját – egy asztalost, egy kovácsot és egy üvegművészt. Mint mesélte, nem volt egyszerű megtalálni ezeket a mesterembereket, mert nagyon nagy figyelem és pontosság szükséges ehhez a munkához, valamint kitartás és türelem. A veresegyházi műhelyben készülnek el a megmintázott másolatok: összecsukható székek, a vendégnek szánt díszes, aranyozott szék, parfümös üvegcsék, finoman megmunkált lapok, kancsók, borospoharak, tányérok, kopogtatók.
A képzett hobbirégésztől megtudjuk azt is, hogy ezek az üvegművek: poharak és kancsók mind-mind egy kékeszöld, valamint egy sárgászöld színű üvegből készültek. Mintha ez a színezettnek ható felület anno egy márkavédjegy lett volna – mint például ma egy coca-colás pohár. Ilyet csak a rómaiak alkottak, no és most másolatban Hetessy és csapata.
A székek abszolút praktikusak, összeszerelhetők könnyedén, egy hátrányuk van, hogy rettentő nehezek. Azonban, ha valaki ezt a stílust szereti, az fogadja el, hogy egy valódi másolat nem alumíniumból készül, hanem szintén kovácsolt vasból, ahogyan az originál. A horgászszékre emlékeztető darabon bőr- vagy párnázott ülés található, a diófából készült széken díszes bársony látható.

Interjúalanyom tájékoztatott, hogy számos kiállítás keretében kipróbálhatók alkotásaik, megtapinthatók, a poharakból lehet inni, a tányérokból enni, mely ténynek köszönhetően a kisiskolások kimondottan kedvelik ezeket a bemutatókat, programokat. Merthogy főleg iskolákban szerveznek ilyen típusú ismeretterjesztő, interaktív kiállításokat Hetessy Gáborék. Legutóbb ennek ellenére Aquincumban voltak láthatók műveik a XX. Floralia – római tavaszünnep című programon, ahol szintén ki lehetett próbálni az ülőalkalmatosságokat és edényeket.
Eladásra, megrendelésre is készítenek római kori másolatokat, legyen az akár ülőke, asztal vagy szekrény. Az elkészítés 2-3 hetet vesz igénybe. Rajzokból és képekből lehet pontosítani az elképzelést. Már van egy budapesti családi ház, ahol a família a berendezés nagy részét tőlük rendelte meg minden szobába – ahogyan ezt ókori társaik is tették: nem volt divat akkor, hogy a konyha ultramodern, a nappali romantikus, a háló pedig rusztikus stílusban berendezett. Minden helyiségben egy formavilág volt jellemző, így megteremtették azt a harmóniát, amelyben könnyebb és szebb lehetett az élet. Egyfajta nyugati feng shui. Nos, a megrendelők több évet éltek Olaszországban, így valószínűleg be akarták lopni a magyar fővárosba a déli, mediterrán hangulatot.
A HEMIX S.E./Geofizikai üzletág 2007 óta vesz részt régészeti geofizikai felmérésekben, régészeti kutatásban és terepi felmérésekben. Ugyanebben az évben jelentős műszaki és humánerőforrás-fejlesztést hajtottak végre, melynek eredményeként mostanra teljes körű szolgáltatást tudnak nyújtani a fenti kutatási módszerek terén, no és régészeti leletek másolatainak készítésével is foglalkoznak (copy) jelöléssel.
Ezek mellett megbízásokat vállalnak geofizikai mérések elvégzésére (jelenleg földradar és magnetométer áll rendelkezésre, de tervük a talajellenállás-mérő berendezés beszerzése), légifotózásra, nagy pontosságú ortofelvételek készítésére, terepkutatásra. Igény szerint a kutatási eredmények térinformatikai feldolgozását vagy az adatok térinformatikai feldolgozásra alkalmas formában történő átadását is elvállalják.

Munkatársaink/feladatkörök:

HEMIX S.E./Geofizikai üzletág

Hetessy Gábor, műveleti vezető, kapcsolattartó terepi felmérés, feldolgozás, kiértékelés

Juhász Gábor technikus, terepi felmérés

Kohán Balázs térinformatikai mérnök, feldolgozás, kiértékelés

Hetessy Melinda kiállításszervezés 

Kepess Katalin kerámiarestaurálás
Szálka Saci
Kapcsolódó cikkek:
•  Mesterségem címere: AMATŐR IPARMŰVÉSZ - Kovács Kata
•  Mesterségem címere: BELSŐÉPÍTÉSZ – Heintz Valentin
•  Mesterségem címere: TEXTILTERVEZŐ 3. - Hegedűs Andrea
•  Mesterségem címere: TEXTILTERVEZŐ 2. - Vastag Ágnes
•  Mesterségem címere:
TEXTILTERVEZŐ - László Edina
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum