Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Mesterségem címere: AMATŐR IPARMŰVÉSZ - Kovács Kata
Katoda – hirdeti az üzletfelirat Veszprém egyik legszebb helyén, az Óváros téren. Hogy mit takar? Megkérdeztük a névadót, aki egyben a boltocska árukészletének „feltöltője”.

- Ha belép a kíváncsiskodó, kapásból rájön, hogy miért Katoda, de mesélj arról, hogy hogyan kezdődött! – kérdezem Kovács Katát, az alkotót.

- Kiskorom óta érdekeltek a kézműves munkák, szerettem gyöngyöt fűzni, gyurmázni, közben nagyszerűen kikapcsoltam. Aztán másfelé sodort az élet, de hat évvel ezelőtt ismét az alkotás, a dísz- és használati tárgyak megalkotása került fókuszba az életemben. Az üzlet nevének eredete egyszerű és magáért beszél, a nevem és a tevékenységem találkozik össze benne.

-Mik is ezek a használati és dísztárgyak?

- Elsősorban táskákkal, párnákkal, pénztárcákkal, kiegészítő díszítésekkel, valamint gyöngy- és kerámiagyurma ékszerekkel foglalkozom. A táskák alapanyagát általában lakástextil üzletekből vagy ilyen profilú turkálókból szerzem be. A nagy alakú táskáim alapszíne a bordó, a fekete és a barna, anyaguk általában bútorszövet, így ezekből nagyobb tételben vásárolok. Ezeken mindig látható valamilyen érdekes díszítés vagy más anyagból készült, teljesen eltérő színű selyem- vagy vászonbetét, ami feldobja ezt a sötét alapot. Készítek kisebb táskákat is, sőt az övtáskával indult el a tatyóim karriere. Utáltam a vállamra pakolni a különböző retikülöket, így nagyon praktikus volt ez a kis találmány, azonban a boltban lévő kínálat nem nyerte el a tetszésem. Általában sportos vagy teljesen jellegtelen kivitelezésű darabokat találtam, legalábbis számomra annak tűntek, így fogtam magam, és megalkottam a magam verzióját. Aztán meguntam ezt a formát is, és megszülettek a banántáskák – rásimulnak az emberre, jópofák, és sok minden elfér bennük. Ezeket és az övtáskákat is szövetből és kordbársonyból készítem. A párnákat tekintve teljes a kavalkád, mindenféle formában és színben gyártom, mert nincs megkötés. Van háromszög alakú, de hosszúkás változat is. Csipkés, kord, selyem, és amit csak akartok.

-Mi alapján válogatod ki az anyagokat? Először tervezel vagy először beleszeretsz a matériákba?

- Utóbbi. Bárhol járok, mindig nyitva van a szemem. Általában meglátok valami szép vagy érdekes textildarabot vagy akár egy női blúzt, ha izgalmas a színe és a mintája, megveszem, és táskarészlet lesz belőle. De az is kiszámíthatatlan, hogy mikor. Sokszor előfordul, hogy elfeledkezem róla, aztán egyszer csak amikor keresek valamit, akkor ihletet ad, és termék születik belőle.

-Hogyan készülnek el ezek a szép kiegészítők, mennyi idő alatt és kapsz-e megrendeléseket?

- Bármiről legyen szó, általában két hét alatt végzek vele. Ez azért van így, mert egyszerre többféle terméken dolgozom, mikor mihez van kedvem. Kapok megrendeléseket, azokhoz meg kell egy kis idő, hogy ráálljon az agyam arra, mit is szeretne az illető. Ha tehetem, beszélgetek vele kicsit, igyekszem valamennyire megismerni, hogy ráérezzek, milyen ember, milyen szín- és formavilág áll közel hozzá.

-Mindezt mivel varrod, hol?

- Eleinte háztartási varrógépen dolgoztam, másfél éve azonban már van ipari varrógépem is. A műhelyem egyelőre édesanyám házában van, ott dolgozom.

-És a nyaklánc és a fülbevaló? (Itt el kell mesélni, hogy ezek a kis varázslatos medálok és fülönfüggők, nyakbavalók ezer színben pompáznak, vannak romantikusabb változatok, ezek gyöngyből készültek, illetve bolondosabb verziók, azok pedig színes gyurmákból.)

- A gyöngyékszerek variálhatósága végtelen, bár ezt a gyurmáról is el lehet mondani. Most a gyöngybe foglalt medálokat imádom csinálni. Régi női portrékat „másolok” ovális gyurmaalapra dekopázs technikával, majd ezeket gyöngyfoglaltba helyezem. Nagyon érdekes és patinás hatású kis ékszert kapunk így. Már olyan megrendelőm is van, aki az édesanyjáról hozott fotót tettette rá medálra. A gyurmaékszerekkel úgy bíbelődöm el, mintha süteményt sütnék. Kis hurkákat sodrok a különböző, jól kiválasztott színekből, majd vagy kinyújtom és a különböző színekből roládszerű tekercset készítek, vagy egymásba csavarom a különböző színeket, vagy valamilyen egyéb, nehezebben elmesélhető formát gyártok a csíkokból. Ha ezek elkészültek, egyszerűen felszeletelem őket, így kapok fél centi vastagságú korongokat, amelyek aztán fülbevalók vagy nyakláncgyöngyök lehetnek.


kk17@freemail.hu
Szálka Saci
Kapcsolódó cikkek:
•  Mesterségem címere: BÚTORKÉSZÍTŐ - Hetessy Gábor
•  Mesterségem címere: BELSŐÉPÍTÉSZ – Heintz Valentin
•  Mesterségem címere: TEXTILTERVEZŐ 3. - Hegedűs Andrea
•  Mesterségem címere: TEXTILTERVEZŐ 2. - Vastag Ágnes
•  Mesterségem címere:
TEXTILTERVEZŐ - László Edina
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum