Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Fakörkép 3.
Éger

Az égerfa a nyírfafélék családjába tartozik, körülbelül 30 fajtája ismert. Főleg Európában, Észak-Amerikában, az Andok vonalán dél felé található meg.
Latin neve: Alnus glutinosa, Alnus incana
Szereti a meleget, de a kánikula nem az ő világa, attól kikészül. Strapabíró hosszú távon, azaz a téli fagyok nem vágják tönkre, azonban a kései fagyok kárt tehetnek benne. Olyan helyeken találjuk meg, ahol sok a víz: folyók, patakok, mocsarak mentén. Ha jó a talaja, azaz elég mély és vizes, akkor bírja az árnyékot is, ha a talaj minősége rosszabb, nagyobb szüksége van a folyamatos fényre.
Törzse hengeres, koronája laza, vízszintes ágakkal. Ha már bútorformában szolgálja tulajdonosát, kinézete változik: sárgás színű, de ahogy éri a levegő, egyre sötétebb lesz, ugyanakkor a száradással ismét világosodik. Szórt likacsú, színtelen gesztű. Vízi építménynek és bányafának jól használható, a lemezipar vakfurnérnak (színfurnérozás alá alkalmazzák, elsősorban tömörfából szélesítő toldással készült lapok furnérozásakor van rá szükség) használja, de az asztalosipar sem veti meg, ugyanis az égerfa könnyen és szépen fényezhető. Jól faragható és esztergályozható.

Parafa

A paratölgy a mediterráneum egyik legfontosabb gazdasági növénye. Kétszikű, bükkfa család, tölgy nemzetség. Bonyolult családfa! Viszont nagyon szép végtermék. De először magát a fát járjuk körbe!
Latin neve: Quercus suber
A paratölgy törzsén és vastagabb ágain vastag, rugalmas, szivacsos, a vizet át nem eresztő parafa réteg fejlődik ki, ami olyan 3 centis vastagságot elérve leválik a törzsről, majd a helyén új réteg képződik, ami aztán szintén leválik és így tovább. A termesztett parafa kérgének ennél vastagabb lemezeit a fa 15–25 éves korától mintegy 100–150 éven át 8–10 évenként lefejtik. Az először hántolt, úgynevezett szűzkéreg feldolgozásra még alkalmatlan. A para külső rétege, az úgynevezett hím para csak tüzelőnek vagy zsindelynek jó. A tényleges parafa az ezalatti réteg, a nőstény para, melyet kb. öt centi vastag, másfél méter hosszú csíkokra vágják fel, áztatják forró vízben, majd lapítják. Ebből lesz a fehér parafa, ami már rugalmasabb az eredeti állapotnál, és ezt a tulajdonságát nem veszíti el a száradás után sem.
A fekete parafa pörköléssel készíthető el.
Érdekes, hogy a burgonyában is megtalálható ez a szövet, ami védi a külső hatásoktól a növényt, azonban ez közel sem olyan vastag, mint a parafánál.
A parafa nagyon jó szigetelőanyag, borosüvegdugónak kiváló, valamint falat és padlót is kitűnően burkolhatunk vele.

SzS
Kapcsolódó cikkek:
•  Fakörkép 2.
•  Fakörkép 1.
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum