Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Dobd fel a lakásod! Stencilezz!
Ha résen vagyunk a vasárnapi belvárosi sétánk során, rájövünk, hogy tele van vele a város. Vannak ismert "arcok" és vannak számunkra teljesen ismeretlenek. Vannak szépek, vannak csúnyák, van, aki így hirdet, van, aki csak díszíteni kívánja az épületek falait...stencillel.

Egyesek szerint rokona a grafitinek, mások szerint - főleg a stencilezők véleménye ez - teljesen más a célja ennek az utcai művészetnek. Abban mindenképpen más, mint a grafiti, hogy lényegesen kisebb felületet foglal el és más technikával is készül. Hogy mi a mögötte álló ideológia? Kinek mi: gúny, fricska, "csak úgy, mert jól néz ki". Külföldön - zömmel tőlünk nyugatra - igen népszerű művészeti irányzattá nőtte ki magát a műfaj. Kiállítások és fesztiválok is szerveződnek a stencilezés jegyében. A stencilezés lényege, hogy egy előre megtervezett, kivágott sablon segítségével tetszőleges minta kerül a falra festékkel vagy szórópisztollyal.

Nézzük meg, hogy mire használható ez a "gerilla" műfaj otthon! A stencilezés egy nem túl bonyolult ámde időigényes falfestési és dekorációs technika. Igazán művészit alkotni nem is olyan egyszerű ám!
Hazánkban ez a technika nem túl elterjedt. Sokszor megáll a fantáziánk a színes falaknál, a bordűrnél maximum a "batikolós", "antikolós" egyszínű falaknál. Egyelőre!
Hetvenes évjáratú olvasóink bizonyára emlékeznek a nagyi konyhájának fehérre meszelt falán látható hengerrel felkent rózsaszín, kék vagy zöld mintára. No ez is rokona a stencilnek, csak ötletszegény és unalmas (zömmel és szerintem). Bezzeg a stencil! Lássuk mire használható zárt térben! Például arra, hogy a lakásunk, szobánk falai egyediek, jópofák legyenek.

Sablonok kaphatók festék üzletekben és kreatív boltokban, de ha nem találsz megfelelőt, magad is elkészítheted a számodra tetszőt. A megrajzolt mintát vágd ki erős kartonból vagy műanyagból. Válassz színt! Először azt találd ki, milyen színű legyen a fal, majd pedig, hogy milyen legyen a minta, ami felkerül rá. Ez nehéz feladat, hiszen összefüggést kell találni (harmónia-diszharmónia vagy bármilyen koncepció) a helyiségben található függönnyel, bútorral, szőnyeggel, háziállattal. Ennek kiválasztásában már számos könyv, lakberendező magazin és internetes oldal lehet segítségedre. Mi a pisztácia zöldet és a fehéret választottuk. Négy falból hármat zöldre festettünk, a maradék - meglehetősen nagy - felület díszítésére szögletes, "retrós" minta került. A minta egyébként lehet nonfiguratív; afrikai, ázsiai kultúrából ellesett részlet. Választhatunk mese mintát gyermekszoba dekorálására, de akár írhatunk is a falra.

Hogy mivel visszük fel a festéket? Félbevágott mosogató szivaccsal. Miután megterveztük a minták elosztását, felmásztunk a jó magas létrára, a szivacsot festékbe mártottuk, majd jól lecsurgattuk és apró, "nyomkodós" mozdulattal bemázoltuk a falhoz szorított sablont. Amire figyelj! A sablont érdemes gyakran letisztítani, mert összekenheti a falat, és utána mehet a korrekció vékony ecsettel, amit borzalmas nehéz precízen megcsinálni. Pepecselős dolog ez, ha nincs türelmed, inkább hívj szakembert!
A mintáknak, formáknak, színeknek csak a fantáziád szabhat határt! Ráadásul nem csak a falakat díszítheted ezzel a technikával, hanem bútoraidat és a lakásban található textileket is!
Jó munkát!
Forrás: www.c6.hu
morzsi
Kapcsolódó cikkek:
•  Eddig nem merted?
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum