Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Mesterségem címere: TEXTILTERVEZŐ 2. - Vastag Ágnes
Vastag Ágnes textiltervező iparművész és művészetpedagógus amellett, hogy az ELTE Tanító- és Óvóképző Főiskolai Kar Vizuális Nevelési Tanszékén tanít, több mint 15 éve tervezi és készíti saját műhelyében kézműves mesteremberek segítségével meseszép gobelinjeit és szőnyegeit.

Egyszerre tanító és alkotó ember. Melyiket miért szereti?

A tervezés élményekből, benyomásokból és szellemi kihívásokból táplálkozó, de visszahúzódó, elszigetelt alkotói folyamat. A tanítás rákészülést igényel, folyamatos önképzést, emellett társas tevékenység. Esetemben a tanítás és a tervezés nagyon jól kiegészítik egymást. Egyik táplálkozik a másikból.

A tehetségen kívül mi kell még ahhoz, hogy valaki elismert, sikeres textiltervező legyen itthon?

Sok, egymásba fonódó dolog, ami részben individuális, részben társadalmi jellegű. Szükséges a megrendelői igényesség az egyedi művészeti alkotásokra, és nélkülözhetetlen egy nyitott, kíváncsi, rugalmas, empatikus, játékos alkotói karakter. Emellett nélkülözhetetlen a kivitelezői háttér is. Speciális állapot, amikor egy tervező iparművész szinte csak egyedi darabokat készít. Én kénytelen vagyok, mert nincs szervezett szakmai kivitelezői háttér Magyarországon. Így nem tudok kisszériát és kollekciókat alkotni az egyes designokból, ami miatt drágábbak az alkotások, és kevésbé láthatók. Kevesen rendelnek egyedi szőnyegeket hazánkban.

Mi lehet az oka ennek?

Egyrészt vékony az a megrendelői réteg, aki megengedheti magának az egyedi művészeti tárgyakat, és pont kortárs iparművészeti kézi szövésű szőnyegre vágyik. Másrészt a keleti szőnyegek reneszánszát éljük. Ennek nagyon örülök, mert többségükben csodálatos tárgyak, azonban az itthon szőtt szőnyegek sokkal melegebbek, erősebbek, időtállóbbak. A keleti szőnyegeknek kritikusan meg kell vizsgálni a fonákját is! Harmadrészt a most épülő lakásokban alig marad falfelület, annyira tagoltak struktúrájukban. Kiszorulnak a falakról a szőnyegek. Én imádom ott őket! Érdekes még jelenkorunk eklektikus művészete is. Amikor átfogó, erős korstílus jellemez egy időszakot, helyükön működnek egymást erősítve, de főként az építészetet szolgálva a művészeti ágak. A szecesszió is és a Bauhaus is nagyon kedvezett a belsőtéri textilművészetnek. A globalitás és az ebben piaci érdekeltséggel működő trendek kérdése, a tömegkultúra terjedése szintén érint. Noha mellette-fölötte dolgozom, sokszor dühít, mennyire hitvány esztétikai értékeket közvetítenek.

Ha valaki mégis igényli az egyedi darabokat?

Sok művészeti egyesület segít az alkotók és megrendelők bújócskájában. Én is igyekszem jelen lenni, kiállítani. A katalógusom, az albumom és a képeslapjaim is sokfelé eljutottak, mégis a legélőbb lehetőség mostanság az internet. A kapcsolatfelvételt minden esetben személyes találkozó követi, ahol megmutatom – anyagban, szövésmintában és látványtervekben is –, hogy mit lehet várni ettől a műfajtól. Megbeszéljük, hogy mik a megrendelő szándékai, vágyai. Megnézzük a régebbi munkáimat is, és beszélgetünk róluk. Ez segít abban, hogy megtaláljuk azt a képi világot, ami az ő személyiségének és belső terének is megfelelő lesz, emellett én is szívesen mélyedek el benne. Ha megvan a leendő darab története, hangulata, az én feladatom ehhez megtalálni a színeket, a kompozíciót. Az egyedi darabok tervezése tehát egy hosszú, izgalmas közös alkotói folyamat. Hálás vagyok, hogy a megrendelők elhívnak ezekre a különböző utakra, mert magamtól lehet, hogy önismétlésekbe bocsátkoznék a munkáimban, bezárkózó, autonóm alkotó lennék.

Találkozhattunk az alkotásaival a szombathelyi Textil Biennálékon, a Művészet Malomban, a Stefánia-palotában, a párizsi Magyar Intézetben…

Viszonylag ritka, hogy kiállítok, mert a munkáim szinte mind megrendelőknél vannak. Vágyom arra, hogy egy állandó bemutatóhelyen változó kollekcióval jelen legyek, de ez már szponzoráció és tőkéstárs kérdése. Egyedi alkotóként egyik virágról a másikra szállok, és boldogan végzem a feladataimat. Jó, hogy a tárgyaim máshol szolgálnak, és örömet okoznak.

Az itthoni könnyűipar hanyatlása hogyan befolyásolja a munkáját?

Idén januárban a ’90-es évek eleje óta „szőnyegbombázás” alatt senyvedő könnyűipar utolsó bástyái is feladták. Képtelenség megfelelő minőségű gyapjúhoz jutni, jó szakemberrel megfestetni. Remélem, hogy kilábalunk ebből valahogy. Jó lenne addig, ameddig még van egyáltalán szakember. Kiváló háziipari szövetkezetek éltek és virágoztak Békés megyében, most a legrangosabbak is a bezárás szélén állnak. Az a polgári megbecsülés hiányzik, ami Franciaországot és Angliát annyira jellemzi: mint a saját kis kincseikre, úgy vigyáznak a tradicionálisan alkotó művészeikre és mestereikre. Gyönyörű alkotóházakat, galériákat látni. A múzeumi szemlélet változása segíteni fog a kézművesség megbecsülésének visszaállításában. Én mint művészetpedagógus is nagyon sokat dolgozom az óvodákban az óvónőkkel, szülőkkel és az óvópedagógus hallgatókkal a tradicionális kézművesség életben tartásán és értékeinek a pedagógiában való alkalmazásán.

Mit gondol a tradícióktól, hagyományoktól elszakadó fiatalok munkáiról?

Izgalmas és egészséges dolog a kísérletezés. Már az egyetemen belénk nevelnek egyfajta kíváncsiságot: megtanuljuk, hogy a szakmánk évezredek óta lefektetett alapjait hogyan lehet izgalmasan használni, annak elfeledett részeit hogyan lehet a mai munkákba, alkotásokba beépíteni. Egészen kicsi változtatásokkal rendkívül elmés dolgokat lehet létrehozni, ami nekem nagyon tetszik. A hagyományos szövésmódokban, a technika kezelésében viszont konzervatív vagyok, áhítattal adózom az elődöknek és az emberi leleményességnek. Azt hiszem, a textiljeimnek a képi világa sajátos. A szövött textil az anyagom, az eszközeim a színek, a ravasz kompozíciók és figurák.

www.vastagagnes.hu
Rajkó Anna
Kapcsolódó cikkek:
•  Mesterségem címere:
TEXTILTERVEZŐ - László Edina
•  Mesterségem címere: TEXTILTERVEZŐ 3. - Hegedűs Andrea
•  Mesterségem címere: BÚTORKÉSZÍTŐ - Hetessy Gábor
•  Mesterségem címere: BELSŐÉPÍTÉSZ – Heintz Valentin
•  Mesterségem címere: AMATŐR IPARMŰVÉSZ - Kovács Kata
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum