Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Az igazi fanyűvő
A szú percegése valószínűleg sikerrel pályázhatna a Minden Idők Legidegesítőbb Éjszakai Nesze címre, már amennyiben sikerül a common sense szintjén überelnie a csöpögő csap vagy a nyikorgó és ütemesen becsapódó nyílászárók produkcióját. A szúpercegéshez ráadásul az a kellemetlen tudat is társul, hogy a hang bútoraink és házunk faanyagainak biztos amortizálását jelenti. Szerencsére létezik ellene fegyver – előtte azonban ismerjük meg magát az ellenséget!

Betűzőszú, ő nem a bútorokat szereti...
Ha szúrágta bútoraink rontópáljának életmódjára vagyunk kíváncsiak, a szúfélék felől való tájékozódás csak felemás eredményt hozhat. Miért? Kapaszkodjanak meg: az ormányosbogarak családjába tartozó igazi szúfélék (Ipidae) sohasem telepednek meg elhalt, kéregtelen, száraz fában, így az épületfában és a bútorban sem! Az emberrel és tárgykultúrájával társbérletben élő, szúként emlegetett kártevők semmilyen rokonságban nem állnak a szúfélékkel, de lakóhelyük hasonlósága miatt a tudomány „álszúk” néven is számon tartja őket – korrekt megközelítésben azonban a kopogóbogarakról (Anobiidae) van szó.

Nevüket a tevékenységüket kísérő jellegzetes hangról kapták: a halál órájának kétesen „becézett” pattogó-percegő hang valójában egyfajta távközlési módszer a kopogóbogarak között – a hím kopogóbogár ütemesen veri a fejét a falba (a fában vágott járat falába persze), ezzel adja tudtára a nősténynek tartózkodási helyét.

A kopogóbogarak által megtámadott bútoron vagy faelemen kezdetben alig látszik valami: legfeljebb egy-egy apró lyuk és a belőle kicsorgó, lisztszerűvé rágott famorzsalék árulkodik a nemkívánatos lakókról. Az igazi károk azonban a faanyag belsejében találhatók, és szabad szemmel szinte fel sem mérhetőek! A bogarak lényegében az egész életciklusukat a fa belsejében élik le – de hogyan lehet onnan kilakoltatni őket?

Régen biciklipumpát és petróleumot használtak szúűzéshez, ma már számtalan különböző hatékonyságú szúirtó szer áll rendelkezésre a festék- és barkácsboltok polcain. Aki nem szívesen szagol vegyszert, próbálkozhat a teljesen környezetbarát lenolajjal, ami nemcsak megfojtja a fanyűvőt (elzárja előle a levegő útját), hanem ápolja is a fát. Bármelyik kezelést választjuk, soha nem elég egyszerűen csak lekenni a károsult bútort a választott szerrel, hiszen a járatokban megmaradt légbuborékoknak köszönhetően a kopogóbogár még vígan eléldegélhet a felületkezelt fában. Bármilyen babra munkának tűnik is, a hatékony irtáshoz megsemmisítő csapást kell mérni az ellenfél táboraira: az irtószereket be kell juttatni a fa belsejébe, amit gondos előkészítés (tisztítás, csiszolás után) a legcélszerűbb a lyukakba illesztett injekciós tűvel végrehajtani.

A legeredményesebb módszer azonban még mindig a védekezés: azelőtt kell a megfelelő, kártevő elleni pácokkal és lakkokkal lekezelni a fát, mielőtt tanyát vernének benne a farontók!
szjnick
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum