Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Fakörkép 2.
Tíkfa (avagy teakfa):
Délkelet-Ázsiában, közelebbről Indiában mintegy 2000 éve ismerik és használják (emellett rendkívül népszerű Myanmarban és Indonéziában, valamint Thaiföldön is). Tengerszint felett kb. 1000 méterig elterjedt lombhullató fafajta. Rendkívül tartós, emellett fajsúlya nagyon alacsony, így az ázsiai építészek előszeretettel használják pl. templomépítéshez. Emellett készül belőle hajó, ajtó- és ablakkeret, redőny, padló és természetesen bútor is. Praktikussága a tartósság mellett az, hogy gyakorlatilag egyáltalán nem vetemedik. Ha nincs kitéve az időjárás viszontagságainak (pl. a nappalinkban), akkor az állaga szinte semmit nem változik. Tökéletes anyag a bútor- és burkolatkészítéshez. Magas olajtartalma miatt nem igényel sűrű ápolást (viszont nagyon fontos, hogy ha egyszer beolajoztuk, onnantól kezdve rendszeresen olajjal kell kezelni!). Természetes színe kellemes, világos, a pácolt fenyőre emlékeztet. A természetes színeket és hangulatot kedvelőknek ideális választás lehet.

Akácfa
Hazánkban elsősorban a fehér akác ismert. Az eredetileg Észak-Amerikában honos növény rendkívül tartós. Magyarországon leginkább kerti bútor készül belőle, de találkozhatunk vele lépcső, korlát vagy éppen parketta formájában is. Megmunkálása nehéz, ezért beltéri bútorként nem igazán elterjedt. Érdemes megemlíteni, hogy boroshordóként is megállja a helyét: illata és színe nincs negatív hatással a benne tárolt borra, emellett a fa – vágjuk akár bármelyik irányból – nem engedi át a folyadékot, így ideális dongák hajlításhoz. Mézét a hazai konyha előszeretettel használja. Tartóssága miatt kiváló rönkbútor-alapanyag is, az utóbbi években pedig rönkjátszóterek építéséhez is használják. A rönkforma miatt remekül bírja a gyerekek nyújtotta „kiképzést”. Kiülőként, pergolaként is felhasználható (utóbbi leginkább lilaakácból készül). Természetes színe a világostól a sötétbarnáig terjed.

Okumé
Afrika forró égövi erdőiben honos, a mahagónihoz sok vonásában hasonló, világos színű nemes fa. Elsősorban rétegelt lemezek készítéséhez használják, mivel faanyagként gyengének számít. Ellenálló képessége csekély. Ajtóként és – tömör állapotban – leginkább szivardobozként találkozhatunk vele.

PG
Kapcsolódó cikkek:
•  Fakörkép 1.
•  Fakörkép 3.
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum