Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Kortárs művészet - Marcel Wanders
A holland design és a Droog

Az 1950-es évektől a század végéig az olasz tervezők és cégek uralkodtak a bútorvilágban (Cappellini, B&B Italia). Az utóbbi néhány évben a legizgalmasabb egyéniségek mégis más országok képviselői, mint például az angol Tom Dixon, ausztrál Marc Newson, a francia Bouroullec fivérek, vagy a holland designerek rangos tervezői Richard Hutten, Marcell Wanders, Hella Jongerius. A kilencvenes években ezek a holland tervezők és művészek alapították meg a Droog Design Collective-et, egy konzultáció és menedzsment stúdiót, hogy közeget teremtsenek konceptuális művészetük számára. Művészetükre jellemző, hogy a bútorok klasszikus formákat idéznek, mutatós szövetekkel kiegészítve.

Marcell Wanders és a Droog

Marcel Wanders 1963-ban született Hollandiában. Napjaink legeredetibb és legtermékenyebb bútortervezőjeként tartják számon. Alkotásaira jellemző, hogy bútorait a minimalista stílus elleni provokációnak szánta. Karrierjében meghatározó a Droog keretén belül végzett munkássága. Hírnevét a 90-es évek közepén tervezett kötött székével alapozta meg. Ez egy puha és lapos anyag átértelmezése valami keménnyé és térbelivé, ráadásul klasszikus makramé technikával megvalósítva.
Wanders később létrehozta saját designstúdióját Wanders Wonders néven, ahol kisszériás darabokkal foglalkozott. Ma már a Wanders Wonderst és a Droog Designt is a múlt részének tekinti, hiszen 2000-ben megalakult a Moooi. A mooi szó hollandul „extra” gyönyörűt jelent. A Moooi célja, hogy megtalálja a középutat a tömegtermelés és az egyediség között. Wanders azonban nem kötelezi el magát sem az egyediség, sem a tömeggyártás mellett, maga is éppúgy tervezett tömegtermelésre szánt tárgyakat például klasszikus kanapékat, mint limitált szériákat pl. egyedi tárgyakat.

A Moooi-nál Wanders a cég művészeti vezetői posztját is betölti, emellett folyamatosan tervez a legnagyobb kortárs európai gyártók számára és építészeti és belsőépítészeti projektekben is részt vesz.
Az utóbbi időben elektronikai készülékekkel és háztartási gépekkel is foglalkozik. A Holland Electro elektronikai készülékeihez (például laptophoz, vezeték nélküli hangszóróhoz) tervezett egységes sorozata ezeket a készülékeket dekoratív fa és bakelit külsővel ruházza fel.
2003-ban a Newsweek a legfontosabb európai tervezők közé választotta, 2005-ben vendégszerkesztője volt a Design Yearbooknak, emellett tagja több fontos design díj zsűrijének, és több helyen tanít is. Munkái a világ számos múzeumában is helyet kaptak, és 1999-ben, a NewYork-i MoMA beli bemutatkozó kiállítása után sajátos design teóriáit könyvben is megjelentette.

Kalóczkai Marianna lakberendező
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum