Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Ágytörténeti érdekességek
A párkapcsolatok elengedhetetlen „kelléke” a méretes, egymatracos franciaágy. Legjobb, ha olyan széles, hogy az sem okoz gondot, ha két birtokosából az egyik ringlispilt játszik éjszaka, vagy hajnalban középre bebújik a gyermek. A franciaágy lehet pihe-puha szerelmi és családi fészek, de lehet a páros magány szörnyű színtere is. A franciák nem csak alszanak és szeretkeznek a franciaágyakban, hanem esznek, isznak, olvasnak, elmélkednek és beszélgetnek is: fontos életterük a többnyire óriási bútordarab.

Hogy mióta alszunk ágyban? A kezdetek kezdete óta. Az ágy a legelső bútorok közé tartozik, amit az emberiség használt. Az ősember ágakból, levelekből, állati szőrből, bőrből „összehordott”, ágynak kevéssé nevezhető fekhelyét az ókoriak hedonizmusról árulkodó, elefántcsonttal, gyöngyházzal és arannyal díszített, puha textíliákkal kényelmessé tett ágya követte, amelyen nem csak aludtak, hanem félig ülve lakmároztak is a görögök, perzsák, rómaiak és etruszkok. A bútor jelentősége a középkorban sem csökkent, az akkor élő emberek rangját – többek között – az ágyuk is képviselte. Kimondottan alvásra a román korban készítettek először ágyat, ekkortól lett az ágy a hálószobák legfontosabb bútordarabja.

A duplaágy, és a keleten már korábban is ismert mennyezetes ágy a XI.–XII. század körül terjed el Európában. A reneszánsz ágyak hatalmasak, baldachinosak, a barokk ágyak az összes többi bútordarabnál díszesebbek voltak, hiszen a főurak és a királyok sok esetben itt tartották a fogadásokat, kihallgatásokat. A mai franciaágyak őseinek a királyok ágyait tekinthetjük. A szoboroszlopos, drága kelmékkel díszített ágy a feudális Franciaországban a fő-fő bútordarabnak számított, kiképzése gyakran díszesebb volt a királyi trónokénál. A francia forradalom után sok minden mellett az ágyak funkciója is változott: a pompa helyett a kényelem, az egyszerűség és a higiéné lett a fontos – ahogyan legtöbben ma is ezeket a szempontokat tartjuk szem előtt, amikor ágyat választunk magunknak.

RA
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum