Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Ha megesz a penész
A penész spóra a levegőben található mikroszkopikus élő szervezet, ami mással sem tölti az idejét, mint hogy befurakodjon otthonodba. Ehhez lényegesen magasabb páratartalomra van szüksége (75% feletti), mint amiben te jól érezed magad, vagy ami egészséges. A magas páratartalom kialakulásához hozzájárul az egyenetlen fűtés, a főzésből, fürdésből keletkező pára, vagy a sok szobanövény. Érdemes komolyan venni a penész problémát, ugyanis amellett, hogy elcsúfítja, tönkreteszi otthonodat, nagyon egészségtelen is. Allergiát okozhat, légúti betegségeket idézhet elő, sőt izületi problémák kialakulásához is vezethet!

Harmatpont és hőhíd

penészgomba
A harmatpont tulajdonképpen az a pont, amikor a levegő páratartalma olyan magas, hogy vízként csapódik ki, aminek egyenes következménye a penészesedés megindulása. Ez leginkább a hőhidaknál fordul elő. Ha azt mondják, hőhidas a lakásod, az rossz hír. Ez ugyanis azt jelenti, hogy olyan anyagok találkoznak, amelyek különböző mértékben vezetik a hőt, az így lecsapódó párától gombásodás, penészesedés léphet fel. Ennek oka lehet a rossz hőszigetelés vagy az egyenetlen hőmérséklet, új építésű házaknál ezt az építési nedvesség okozhatja, régi épületeknél a talajvíz.

csúnya penész falon mász
Szellőztess!

A leghatásosabb és legegészségesebb fegyver a penész ellen a szellőztetés. Nagyon fontos télen és ilyenkor tavasszal is a rendszeres, napi többszöri szellőztetés. Ráadásul, ha melegre fordul az idő, jó esélyed van arra, hogy örökre megszabadulj a penészgombától. Eltűntetni ugyanis csak a falak kiszárításával lehet. Lakásfelújításnál mindenképp érdemes átgondolni az otthonod szellőzőrendszerét és annak modernizálását. Használj páraelszívót, ventillátort!

Páragyűjtők

Léteznek páragyűjtő szerkentyűk, amik hatásosak, ugyanis tényleg sok vizet gyűjtenek magukba. A gond csak az velük, hogy egy nagyobb lakás páramentesítéséhez több tucat ilyen eszközre lenne szükség, ami rendkívül költséges. Rengeteg pára keletkezik ugyanis a mindennapi élet: kilégzés, virágöntözés, teregetés során.

párkánypenész
Vegyszerek, spray-k

Ne feledd, ha lemosod a penészt, eltűnik, de ez csak átmenetileg gyógyír a problémára. A környezetbarát ecetes mosás, majd újrafestés, de a vegyszeres kezelés sem irtja ki a penészgombát. Bizonyos estekben azonban a tüneti kezelés is jól jöhet. Léteznek például olyan gombaölő szerek, amelyek színes falon is alkalmazhatók, nem marják le vagy károsítják a színesre mázolt falat. Ha építkezel, akkor mindenképp használj penész gátlót a csempézés és meszelés során. Ezek bármelyik festékboltban vagy építőanyag üzletben beszerezhetők.

A cikket a www.c6.hu biztosította számunkra.
morzsi
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum