Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Fakörkép 1.
Ismét hódit a természetes anyag. A fa, habár az elmúlt évtizedekben időnként háttérbe szorul, napjainkban reneszánszát éli. A vásárlók – ízlésük és pénztárcájuk függvényében – egyre inkább a különféle fafajták felé fordulnak. Rövid áttekintőnk igyekszik megkönnyíteni a döntést: kül- vagy beltérbe alkalmazzuk, fürdőbe, nappaliba vagy éppen az ebédlőbe, világosat, sötétet?

Fenyő
Az egyik legelterjedtebb fafajta. A fenyőfélék ismertek arról, hogy jól tűrik az időjárás viszontagságait, így szinte a világon mindenhol megtalálhatóak (a sarkvidékeket leszámítva, természetesen). Fáját évezredek óta használják hajó-, ház-, hídépítésre és természetesen bútorkészítésre is. Európában a Mediterráneumban hatalmas összefüggő erdők voltak, melyek a görögök, majd az őket követő rómaiak faigénye miatt csaknem teljesen eltűntek. Napjainkra ismét láthatunk a Földközi-tenger mentén burjánzó erdőket. Anyaga illatos, könnyen megmunkálható, így ideális a többcélú felhasználásra. Színe világossárga. Gyakorlatilag minden otthonban találunk fenyőbútort. Jó hangvezetése miatt előszeretettel használják hangszekrénynek is (leginkább hegedűt készítenek belőle), egy időben a Cseh-erdő fenyveseiből készült instrumentek voltak a világon a legkeresettebb zeneszerszámok. Tűzifának is használják; itt már a különböző fenyőfélék fűtőereje eltérő lehet. Könnyű kezelhetősége és elterjedtsége miatt az ára is jelentősen alacsonyabb, mint a nemes fáké.

Bükk
Az északi mérsékelt égöv, jellemzően 600 méter felett elterjedt fája. Hazánkban is hasonló magasságban található. Lombhullató, általában 30–40 méterre megnövő fafajta. Fája kemény, ám jól alakítható: egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy gőz alkalmazásával remekül hajlítható. A bútoripar ki is használja ezt a jellemzőjét – a tonettbútorok is ennek köszönhetik gyönyörű íveiket. Szintén a gőznek köszönheti az általában ismert vöröses színét. Mivel nem időjárásálló, így elsősorban benti bútorok gyártására használják. Gyakran színezik, festik és pácolják, mivel rajzolata jellegtelen. Sokszor használják gyerekjátékok készítésére is. Az utóbbi időben bútoralapanyagként történő felhasználása látványosan csökkent: ez betudható egyrészt a bükktársulások megritkulásának és az alapanyag jelentős drágulásának, valamint a tölgy térhódításának.

PG
Kapcsolódó cikkek:
•  Fakörkép 2.
•  Fakörkép 3.
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum