Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Alakíts! - A falburkolatok alternatívái
Ha költözünk, felújítunk, vagy csak unjuk már a régit, és szeretnénk változtatni, a legmeghatározóbb, amivel változást érhetünk el, a falburkolat. Rengeteg variáció adott, jól meggondoltan kell kiválasztanunk, hogy milyen felületet, anyagot és színt szeretnénk a jövőben nézegetni és élvezni, ha munka után fáradtan belépünk a lakásunkba. Üljünk le, és gondoljuk át, milyenek is vagyunk, melyik színt szeretjük, mi az, ami megnyugtat és jólesik a szemünknek, és amit akár hosszú időn keresztül is szeretnénk otthonunkban látni. A csempe kicsit hidegebb, inkább fürdőbe vagy konyhába ajánlatos falburkolatnak, míg a tapéta, aminek már számos fajtája van, szinte mindenhol dívik mostanában. A festésnél a színekkel lehet variálni. Függ persze életkorunktól, nemünktől, habitusunktól és nem utolsósorban azoktól is, akikkel lakunk. Lehet kő, fa, tapéta, csempe és még annyi minden más.

Döntésünket meghatározzák praktikus és esztétikai szempontok is. Lakásunk vakolt falait általában lefestjük vagy tapétával borítjuk. Nem érdemes elfelejteni – főleg nyaralóknál – a lambériát sem, ami igaz, hogy több költséget és munkát kíván, de nem elhanyagolható szempont, hogy konyhákban, étkezőkben a falat megóvja a szennyeződésektől.

A csempével való burkolásnál mindig fontos figyelembe venni, hogy az általunk kiválasztott csempe színben jól illeszkedjen bútorainkhoz és a szoba meglévő vagy kigondolt színeihez. Fontos szempontok a csempevásárlásnál a kopásállóság, a keménység, a fagyállóság és a vegyszerállóság. Csempével ma már nemcsak a fürdőszobát vagy a konyha csap felőli részét, hanem egyre gyakrabban már az egész lakást is burkolják. Egy ideje divatos a dekoratív mozaikcsempe is.

A parafaburkolatokkal kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy amellett, hogy dekoratívak, még számos előnyük van: pára- és nedvességtaszítóak, ellenállnak a penésznek, valamint nagyon jó hő- és hangszigetelők, az élettartamuk pedig korlátlan.

Mikor tapétát választunk, a színét és a mintázatát a szoba méretéhez, kialakításához és stílusához kell szabnunk: a világosabb színek tágasabbá teszik a teret, míg a meleg és nyugodt árnyalatok barátságossá. Ha a tapéta egyszínű vagy világos és apró mintás, szintén tágasabbnak tűnhet a tér. Ha a szobánk nagy, és optikailag szűkíteni szeretnénk a teret, akkor inkább nagyobb mintákat és sötétebb színeket válasszunk. Általában minőségük szerint is válogathatunk a tapétákból, választhatunk papírtapétát, kasírozott papírtapétát, habtapétát, selyemtapétát, textiltapétát vagy éppen fűrészporosat.
De nem kell feltétlenül a tapétaragasztóval ügyetlenkednünk, a szobánk falát megújíthatjuk a mostanában divatos falmatricával is. Rengeteg változatban kapható, különböző stílusú mintákkal. Szabadon variálható különféle elemekkel, csak a képzelőerő és a tér szab határt az alakzatoknak. Nem kell hozzá se ragasztó, se szaktudás.

A falmatricánál is újabb lehetőség a dekorálásban a faltetoválás, amit alkalmazhatunk festés, tapétázás, matricázás mellett vagy helyett. Ez nem más, mint egy vinyl alapú dekorfólia, mely által az üres falfelületek is új színes külsőhöz juthatnak.

A variációk tehát végtelenek, ha valami újításra, változásra vágyunk, bátran vágjunk bele!
Zacsek Ágnes
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum