Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Lakályos padláslakás
Tetőtérbe bebútorozni kicsit komplikáltabb dolog, mint egy átlagos, megbízhatóan derékszögek által határolt lakásba. Ellenben tág teret ad a kreativitásnak, és elhelyezkedésével kiváló motivációt ad azoknak, akik eleve szeretnek a fellegekben járni.
A tetőtéri lakásokban a tető vonalát követő ferde falsíkok követelik meg leginkább az enteriőr kialakításának egyediségét. Érdemes a tárolórendszert nem készen venni, hanem asztalossal készíttetni a maximális térkihasználás érdekében, vagy a bútorboltban vásárolt polcokat a lakás sajátosságaihoz igazodó asztalosmunkákkal „kozmetikázni”, és ahol szükséges, lépcsőzetes szerkezetet kialakítani. Az alsó részeken elférnek a mélyebb, a padlón a görgős fiókok, feljebb haladva pedig az egyre szűkülő mélységű polcok következnek.

Ha munkaállomást rendezünk be a ferde tetősíknál, azt mindenképpen az egyik tetőablak alatt tegyük meg. Az íróasztal kiválasztásánál és elhelyezésénél arra kell ügyelni, hogy a székből való felálláskor legalább 190 centi álljon rendelkezésre a kiegyenesedő embernek (égimeszelők még így is koppanhatnak).

Amennyiben a konyhában – ennek helye mint vizes helyiségé, eleve kötött, a mosogatót az alsó szint ejtőcsőjéhez igazodva kell elhelyezni – nincs elég függőleges falfelület, vagy azok nem teherbíróak, pusztán térválasztó funkcióval bírnak, a szokványos alsó-felső szekrényrendszeres konyhabútor egy részéről (értelemszerűen: a felsőről) le kell mondanunk. Ez pótolható konyhaszigettel vagy a nem teherbíró függőleges fal mellé állított tálalószekrénnyel. A munkapult szélességét az íróasztalhoz hasonlóan úgy kell meghatározni, hogy kiegyenesedve kényelmesen dolgozhasson rajta a konyha tündére. A térszűke miatt az étkezővel is gyakorta kényszerül kompromisszumot kötni a padláslakó: például bárpultos megoldással, lehajtható vagy konyhai komóddá összecsukható asztallal.

Ahol tető van, ott tetőgerendák is: ha a tulajdonos nem burkolja le őket például gipszkartonnal, jó szolgálatot tehetnek függőbútorok tartóiként (ha a mennyezeten keresztbe fekszenek) vagy polcok egyedi tartószerkezeteiként, amennyiben a – régi házaknál fordul elő ilyen – a padlósíkból állnak ki.
A gerendák vezetik a tekintetet, segítenek a belső tér látványának tagolásában. Ezt a lakás festésénél, a fal burkolásánál sokféleképpen lehet kihasználni: így a rusztikus stílustól a kifejezetten bohém lakásbelsőig mindenképpen hangsúlyosan befolyásolják az összhatást.
Minden tetőtér egy külön világ, s egyben lehetőség a tulajdonos külön bejáratú bolygójának megteremtésére – a megvalósítás előtt azonban mindenekelőtt érdemes lakberendezővel konzultálni.
szjnick
Kapcsolódó cikkek:
•  „Ég és föld között itt áll a padlás” (Sztevanovity Dusán)
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum