Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
„Ég és föld között itt áll a padlás” (Sztevanovity Dusán)
A tetőtér-beépítés kézenfekvő módon nem azoknak jelent megoldást lakhatási problémáik rendezésére, akiknek nincs tető a fejük felett, jóllehet nagyon gyakran merül fel gazdaságos fészekrakó stratégiaként. Tetőtér-beépítésre jellemző módon az otthonukat bővítők szánják el magukat. Kétségtelenül olcsóbb módszer, mintha egy nagyobb lakást, pláne házat vásárolnának a kinőtt régi helyett, s nemritkán a generációk közötti „együtt és mégis külön” élést is lehetővé teszi a „padlás” lakályossá tétele.

A tetőtér-beépítés elsőre talán egyszerűnek tűnik, hiszen eleve adott egy kerete a leendő lakásnak vagy lakótérnek – valójában azonban igazi bátorság- és kreativitáspróba, ennélfogva erősen vállalkozó szellemet kíván a megálmodása.
Még mielőtt bármibe belekezdenénk, érdemes utánanézni a beépítéssel kapcsolatos törvényi szabályozásnak és az esetlegesen igénybe vehető támogatásoknak. Elengedhetetlen az alapos statikai felmérés, hiszen lehet, hogy alapjaiban változtatja meg a projektet a keresztgerendák állapota vagy teherbíró képessége, és nem tetőtér-beépítésre, hanem tetőtér-ráépítésre kell kikalkulálni a büdzsét.
Van néhány alapszabály, amit szem előtt kell tartani: például tetőteret beépíteni csak akkor lehet, ha a padlástér az alsó lakásból, az udvarról vagy a lépcsőházból lépcsőn jól megközelíthető, a leendő lakószobákban legalább 250 cm belmagasságot kell biztosítani, vizes helyiséget (WC, konyha, fürdőszoba) pedig kizárólag oda helyezhetünk, ahol az alatta lévő lakótérben is vizes helyiség van (az ejtőcső elhelyezése miatt). A többi kényszerű praktikumról nem beszélve: számolni kell a padlóburkolásnál a lépéshanggátlással, a falakat egészen biztosan le kell szigetelni, az elektromos vezetékek kiépítésénél pedig valószínűleg védőcsövekre is szükség lesz.

Könnyebbséget jelent viszont, hogy a válaszfalaknak csak térhatároló funkciójuk lesz, nem kell megtartaniuk semmit. A ferde falsíkok egyszerre jelentenek fejtörést és adnak ihletet a belső tér kialakításánál, csakúgy, mint a természetes fényforrásokról való gondoskodás. A napfény ugyanis ennél közelebb már nem is lehet hozzánk!
(Folytatjuk…)
szjnick
Kapcsolódó cikkek:
•  Lakályos padláslakás
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum