Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
A dolgozószoba története
II. Lajos, bajor uralkodó neuschwansteini tündérkastélya, 1869-ben készült el, melynek harmadik emeletén rendeztette be a dolgozószobáját.

Dolgozószobára az idő előrehaladtával már nem csak az uralkodóknak, hanem az íróknak, politikusoknak és más szellemi foglalkozású embereknek is szükségük volt. De a szellemi alkotásra alkalmas „kuckóra” leginkább azoknak az arisztokratáknak lett szükségük, akik különféle okokból kicsöppentek a grófságból, báróságból és rákényszerültek arra, hogy mint értelmiségiek keressék a kenyerüket.

A hazai arisztokráciából csak Széchenyi Istvánnak volt vágyálma, hogy a hazai arisztokrácia krémje efféle kiművelt emberként szolgálja hazáját. Legjobb barátai, Károlyi György, Andrássy György vagy Wesselényi Miklós természetesen saját dolgozószobával rendelkezett Fóttól Zsibóig. Eötvös József és Kemény Zsigmond a két klasszikus példa, korszakos nevek a magyar irodalom aranykönyvéből, mentő példái annak, hogy ne kizárólag szekundákból álljon a mágnások társadalmi-kulturális aktivitásának a XIX. századi bizonyítványa.

Tisza István gróf miniszterelnök dolgozószobája Sándor palotabeli lakásában
Korunk hagyományos dolgozószobája is elmélyült szellemi munkára szolgáló csendes, nyugodt hely. Az irodával megegyező funkciót lát el, de a berendezés módjában alapvető különbségek vannak. Míg egy iroda személytelen munkahely, addig otthoni dolgozószobánk személyes, barátságos, sőt családias hangulatú.

A helyiségben a legfontosabb szerep az íróasztalnak jut. Ennek rendeljük alá a berendezés többi részét. Megoszlanak a vélemények, hogy ablakkal szemben, vagy arra merőlegesen álljon-e, és hogy ülhetünk-e a bejárati ajtónak háttal. Ezt a szubjektív jóérzés szabja meg, de mindenképpen úgy kell elhelyezkednünk, hogy a természetes fényt élvezhessük munkavégzés közben.

Az íróasztal elhelyezése után a tárolás kialakítása a következő feladat. Még a rendetlenségben mindent meglelők számára is fontos eszközök, iratok, tárgyak elhelyezése. A pedánsak pedig megszámlálhatatlan praktikus rendszerező elvet találhatnak ki, amikhez megkaphatók a megfelelő mappák, dobozok, tárolókeretek. Az egyén által tárgyalt tárolási mód befolyásolja majd, hogy milyen típusú szekrényeket, polcokat vásárolunk, illetve készíttetünk el. A dolgozószobába kellemes és praktikus lehet egy-egy kényelmes fotel, illetve kanapé, munka közbeni felüdülés, vagy baráti beszélgetés céljára. Abban a speciális esetben, ha ügyfeleket kell fogadni, szintén jól használhatóak ezek az ülőbútorok. A berendezési tárgyak, bútorok harmóniáját erősíthetjük a megfelelő – a berendezéshez tökéletesen illő – burkolatokkal,kárpitokkal, képekkel. Otthoni munkahely lévén bátran használhatunk személyes utalásokat is. Családi képeket, kitüntetéseket, diplomákat tehetünk a falra, vitrinbe helyezhetjük legkülönfélébb gyűjteményünket.

A dolgozószoba bármilyen stílusú lehet, csak az adott berendezés összhangját kell megtervezni. Ugyanolyan szabályok érvényesek rá, mint a lakás minden más helyiségére. Esztétikailag lényeges a világítótestek formája, de munkahelyről lévén szó talán fontosabb a funkció. Nem kell vakító fényárban úsznia a helyiségnek, sokkal fontosabb a munkafelület egyenletes, árnyékmentes megvilágítása és a beszélgetősarok hangulatvilágításával a kellemes légkör megteremtése.

Természetesen itt is alkalmazhatunk képvilágítást, falilámpákat, szekrény- és könyvespolc világítást is. Nagyon fontos szempont, hogy egyetlen berendezési- vagy dísztárgy se legyen tolakodó, ne vonja el a figyelmet a munkáról, de legyen vonzó és felüdítő, ha pihenésül rájuk pillantunk.

A hagyományos dolgozószobák látják el a családi könyvtár szerepét, de mellette szinte mindenhol jelen van a modern technika és kommunikáció eszköze, a számítógép is. Erre fokozottan kell ügyelni a tervezésnél, mert a vezetékek sok bosszúságot okoznak. Próbáljuk a legkisebb távolságban elhelyezni a kiállásokat a géptől, és mindent csatornába rendezni. A tekergő zsinórok a csúnya látványon túl balesetveszélyesek is lehetnek, és akadályozzák a takarítást. Ezek a modern formájú berendezések a stílbútorokkal is jól megférnek, de ha valakit zavar, jól el is rejthetőek, például zárható, szekrény jellegű íróasztalban.

A dolgozószoba kialakítása akkor okozhat komoly fejtörést, ha használója főállásban olyan tevékenységet folytat, amihez hozzá tartozik egy ügyfélkör fogadása. Ilyenkor minden más szempontot megelőz a helyiségválasztás. Nem zavarhatják idegen emberek a család életét jelenlétükkel, tehát valamelyik bejárathoz közel eső szoba jöhet szóba, még akkor is, ha ez a lakáson belüli funkciók átrendezését vonja maga után.

Többletköltségekkel jár, de mindenképp a család érdekeit szolgálja ilyen esetben egy, kizárólag a vendégek számára kialakított WC-kézmosó is.
A cikk szövege a Jovenker Lakberendezési Iskola hallgatójának munkájából való.
Kapcsolódó cikkek:
•  Dolgozószoba - A harmonikus együttélés
•  Az ideális munkaszék
•  Hogy a munka öröm legyen!
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum