Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Egészséges levegőt a lakásba!
Kevesen tudják, hogy sok esetben a beltéri levegő is lehet szennyezett, sőt előfordul, hogy a lakás levegője szennyezettebb, mint a kültéri. Ennek több oka lehet, ám van megoldás, hogyan tartsuk mindig frissen és tisztán lakásunk levegőjét vegyi anyagok, légfrissítők nélkül.

Rossz levegő a lakásban – mi okozza?

A beltéri levegő szennyezettségét több okra vezethetjük vissza: ezek közül a legjelentősebb szennyezők a beltéri fűtés és a nyílt lánggal való főzés. Ezek során olyan szennyező anyagok (pl. korom) szabadulnak fel, amelyek bejutnak az emberi szervezetbe és súlyosan károsíthatják azt. Emellett némely lakás esetében számolnunk kell a dohossággal (penésszel),a takarításhoz használt vegyi anyagok jelenlétével, a háziállataink által elhullajtott szőrökkel, porral, a háziporral, a bútorokból áradó vegyi anyagokkal és a sort még hosszan sorolhatnánk, most csak a legjellemzőbbeket említjük.

Hogyan tartsuk frissen, egészségesen a levegőt a lakásban?

Az egészséges, tiszta levegő mindannyiunk lételeme, csak így gondoskodhatunk a tüdőnk, légzőszerveink és ezzel saját magunk egészségéről. Ha a frissességet légfrissítőkkel próbáljuk meg elérni, azzal csak még több vegyi anyagot juttatunk a levegőbe,ezzel még tovább károsítjuk családunk egészségét, károsak a bőr és a szem egészségére is. Ha mindenképp ragaszkodunk az illatos lakáshoz, akkor légfrissítő helyett használjunk illóolajat, nyáron frissen vágott, illatos virágokat.

Az egyik legfontosabb dolog a levegő tisztántartására a rendszeres szellőztetés, ami viszont mindig problémákat vet fel: télen nagyon hideg van odakint, nyáron pedig a szellőztetéssel beengedjük a meleget. Emiatt nagyon fontos, hogy elsajátítsuk a szellőztetés helyes módját,ezzel nem csak friss és oxigéndús levegőt engedünk a lakásba, de a szobát sem hűtjük ki, avagy melegítjük fel. Télen az összes ablak és ajtó egyszerre történő kinyitásával szellőztetünk a lehető legrövidebb idő alatt átszellőztetve a lakást. Így a falak nem hűlnek ki, csak a levegő cserélődik ki. Nyáron ezzel szemben reggel és este vagy egész éjszaka szellőztethetünk, ekkor van a leghűvösebb. Nappal árnyékolókat használjunk, hogy a helyiségek ne melegedjenek fel nagyon.

Léteznek olyan szobanövények, amelyek nagyban segítenek tisztán és frissen tartani a beltéri helyiségek levegőjét. Törekedjünk rá, hogy ezekből minden helyiségben legyen minél több, hiszen ezek a növények nem csak oxigént bocsátanak ki, hanem kiszűrik a levegőből a káros, toxikus anyagokat. Csak néhány ezek közül a növények közül: a vitorlavirág, aloe vera, szanszeviera, gerbera, kislevelű fikusz. A „légtisztító” növények sora ennél jóval bővebb, érdemes felkutatni és beszerezni mindet.

A levegő szennyezettségéért felelős tárgyakat korábban felsoroltuk, törekedjünk rá, hogy ezekből minél kevesebbet tartsunk a lakásban.Például válasszunk illatanyag-mentes tisztálkodó- és tisztítószereket, minél kevesebb szőnyeget tartsunk a lakásban, részesítsük előnyben azokat a bútorokat, amelyek nem oldószeres ragasztóval készülnek. Az oldószeres festékek helyett vásároljunk vizesbázisú festékeket, ha penészfoltokat találunk a lakásban, azokat haladéktalanul távolítsuk el.

Ha a fentiek szerint járunk el, akkor nagy lépést tettünk afelé, hogy egész évben friss, egészséges levegőt biztosítsunk saját magunk és családtagjaink számára!

Ebben a cikkben még több hasznos tippet olvashat a lakás levegőjének frissen tartásáról.

Rolex Replica www.uscheapnfljerseys.com Replica Men Watches Patek Philippe Replica Watches Tag Heuer Replica Watches Breitling Replica Watches Patek Philippe Replica Watches Rolex Replica Watches
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum